Ponovni izid romana GRENKI KRUH

datum: 14.10.2013

kategorija: Novice SIM


Natanko pred desetimi leti je pri založbi Mondena izšel zgodovinski roman z naslovom GRENKI KRUH, ki pripoveduje o veliki železolivarni na Dvoru ob Krki, ki je mnogim Suhokranjcem dajala kruh in blagostanje. To je bil v 19. stol. največji industrijski obrat v nekdanji Avstro-Ogrski južno od Alp. Ko je plavž ugasnil, se je v to kraško pokrajino spet vrnila revščina. Mnogi njeni prebivalci so iskali zaposlitev na Jesenicah, v Štorah, v hrvaških gozdovih, največ pa jih je odšlo s trebuhom za kruhom v Ameriko.

 

Roman je pravzaprav dvestoletna zgodovina Suhe krajine, ki bralca vodi skozi obe svetovni vojni do dne, ko se Slovenija osamosvoji in po dolini Krke zadnji tuji vojaki zapuščajo našo zemljo. Pomembno vlogo so v teh 200 letih odigrali prav naši izseljenci, ki so Suhokranjce v najtežjih časih podpirali s paketi in denarjem. Precejšen del romana se dogaja tudi v Ameriki, predvsem v Clevelandu in rudarskih predelih.

Roman je hitro pošel. Ker zanimanje zanj zlasti med Suhokranjci ni usahnilo in ker prav letos na Dvoru odpirajo Edukacijski in produktni center (EPC), v katerem bodo urejeni livarska učilnica in galerija z razstavo zbirke železolivarskih izdelkov, je avotrica sklenila knjigo s spremenjeno naslovnico in obogateno s fotografijami nekaterih najlepših izdelkov iz nekdanje železolivarne izdati kar v samozaložbi, zgolj v 300 izvodih, zato našim izseljencem sporoča, da Vam knjigo lahko pošlje po povzetju, naročite pa jo kar na njen el. naslov: mestnik29@gmail.com. 

Cena za izvod je 28 €.

 

 

Za boljše poznavanje knjige pa še nekaj misli iz recenzij:

Mag. Jelka Mrvar je med drugim zapisala:

»Pred bralcem zaživijo tovarniški kompleksi s plavžem, delavnice in seveda litoželezni umetniško oblikovani izdelki iz dvorske železarne. Ohranjeni, še danes občudovanja vredni predmeti so shranjeni v muzejih, tudi v malem muzeju Marjana Marinca na Dvoru, v družinah po Suhi krajini in drugod. Pričajo o umetniških darovih modelarjev in livarjev, o kvaliteti izdelave in funkcionalnosti izdelkov.

Za nas, Suhokranjce, pa pomeni še mnogo več: utrjevanje suhokranjske identitete in pridobivanje samozavesti, zato je roman Ivanke Mestnik Grenki kruh dota in popotnica, ki zasluži mesto v vsakem suhokranjskem domu.«

Dr. Matija Žargi pa pravi:

»Zgodba je vpeta v resnične zgodovinske dogodke, ki jim je pisateljica vdihnila vsakdanje življenje ljudi, razprte med rojstvom, delom, srečo in žalostjo. Tako je presegla pisanje suhoparnega zgodovinarja brez občutka za navadne ljudi, ki so zgodovino ustvarjali … Pred nami je torej knjiga, ki jo je vredno vzeti v roke, saj je polna sreče, grenkobe in lepote.«