Biografija Moma Kaporja in šahovske osnove Toma Todorova

datum: 18.10.2013

kategorija: Novice SIM


Predstavljamo vam dve knjigi. Prva, Pot po biografiji" Moma Kaporja, je zanimiva za tiste, ki uživat v duhovotih bigrafijah, druga "Vsi svetovni šahovski prvaki" Toma Todorova, pa je namenjena ljubiteljem šaha.

Predstavljamo vam dve knjigi. Prva, Pot po biografiji" Moma Kaporja, je  zanimiva za tiste, ki uživat v duhovotih bigrafijah, druga "Vsi svetovni šahovski prvaki" Toma Todorova, pa je namenjena ljubiteljem šaha.

Tomo Todorov je diplomirani kemik in magister ekonomije,  ki preprosto ljubi šah.  V osnovnošolskem obdobju mu je posvečal veliko svojega časa.  Miselna igra  ga je ponovno pritegnila kasneje,  po opravljenem magisteriju, saj ga je med tem bolj zanimal šport z žogo, ki ga je v študijskih dneh sproščal.

Zase  pravi, da ni velemojster ali mojster šaha. Največ kar mu je uspelo, je na simultanki remizirati  Paula Keresa, šahovskega genija in večnega izzivalca za najboljšega na svetu!

 V knjigi so predstavljeni svetovni prvaki v šahu, kratki življenjepisi in izgubljene partije. Zajema tudi  abecedo šaha, osnove torej, pa tudi različne otvoritve.

Upa, da mu bo s knjigo uspelo na enostaven način približati to igro vsakemu osnovnošolcu, pa tudi drugim, starejšim zaljubljencem v šah.

Na bralcih knjige je, da ocenite ali je avtor uspel.

 

Pisatelj Momo Kapor je Slovencem  znan, saj spada med najbolj brane pisatelje v bivši državi. Knjiga »Potopis po biografiji« je prvi prevod tega pisatelja od osamosvojitve Slovenije, z odličnim prevodom profesorice slovenistike gospe Ide Strnad, ki uradno prevaja za našo državo v Bruslju.

 Kot študent sarajevske univerze je kapor  potoval z avtoštopom po bivši državi kot tudi po celi Evropi. Med potovanji je srečeval od najbolj preprostih ljudi, bistrih kmetov ali partijskih voditeljev pri nas, na zahodu pa premožnejše državljane v prestižnih avtomobilih, katerim je denar pomenil vse. Kot perspektivnega pisatelja in slikarja ga je takratna država poslala na izpopolnjevanje v ZDA.

Tako si je Kapor ob solidnem znanju angleščine ogledal New York do podrobnosti, zlasti sloviti muzej »MOMO« (slučajno se ujema z njegovim imenom). Na slovitem Manhatnu se je srečal s princeso Karađorđević ter jo ob klepetu v elitni družbi  naslikal kar na namiznem prtu. To ga je sicer drago stalo, saj je moral prt plačati natakarju, drugi dan pa še na zahtevo princese okvir za sliko.V knjigi je opisano še veliko zgodb v enkratnem Kaporjevem stilu, ko uživamo ob branju, se sladko nasmejimo čez nekaj časa pa vzamemo ponovno isto knjigo v roke.

Knjigi laho kupite na e-mail naslovu: tomislav.todorov@gmail.com