Rodna gruda - december

datum: 05.12.2013

kategorija: Novice SIM


V decembrski spletni Rodni grudi vas ponovno čakajo zanimive vsebine! Držali pa smo se tudi obljube in izdali tiskano zbirko člankov spletne revije, ki bo na voljo po 10. decembru. Vsi, ki ste zainteresirani zanjo, nam pišite!

ZNANI IZSELJENCI

Migracija povezuje ljudi in svet

Mirjam Milharčič Hladnik je doktorica sociologije in znanstvena svetnica, zaposlena na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Poleg tega da se z izseljenstvom ukvarja »po službeni dolžnosti,« ima tudi sama izseljensko izkušnjo – z možem in hčerkama je štiri leta in pol živela v ZDA.

IZSELJENKI MESECA

Dve lektorici, dve celini

V številih mestih po svetu imamo lektorate slovenščine, kamor hodijo Slovenci, njihovi potomci, partnerji in zakonci ali pa zgolj ljudje z željo, da bi spoznali ali se naučili novega jezika. Trenutno so lektorati na 58 univerzah po svetu, večinoma v Evropi.
Gospe Meta Klinar in Mojca Jesenovec sta v dveh mestih, državah, na dveh celinah, seveda tako tudi kulturah, običajih, jezikih. Za primerjavo vsega tega smo ju povprašali o različnih temah.

 

INTERVJU

Na lovu za soncem

Maja Malus Azhdari je dokumentaristka, ki je svoje filmsko ustvarjanje začela leta 2001 v okviru »Luksuz produkcije«. Je sociologinja kadrovsko-menedžerske smeri, ki se je na Karlovi Univerzi v Pragi seznanjala s sociologijo medijev, posvetila pa se je izključno dokumentarnemu filmu. Kot avtorica dokumentarcev se rada loteva manjšinskih in prezrtih družbenih tem. Maja Malus Azhdari, ki z družino preživi pol leta v Sloveniji in pol v Iranu, je v spletnem pogovoru med drugim povedala, da obožujejo sonce in so vselej na lovu za njim.

 

MLADI

Prestiž je zavedati se, od kod prihajaš

 

Jasmina Ritlop je gotovo oseba, ki pusti vtis. Ne samo s svojo nevsiljivo prijaznostjo, pač pa tudi s prikupnostjo, posebnim slogom vedenja, oblačenja, ličenja… Skratka, očarljiva mlada ženska, ki jo opaziš. Spoznali sva se na tradicionalnem srečanju v Baasmu, pred skoraj tremi leti, in takoj je med nama vzklilo prijateljstvo. Zavedno Slovenko, aktivno v slovenskih skupnostih v zamejstvu in po svetu, predstavljamo v pričujoči Rodni grudi.

 

ZGODILO SE JE

Zgodovina je največja učiteljica

V preteklem letu smo v rubriki Izseljenski spomeniki spoznali izseljenstvo iz posebnega vidika. Obdelali smo številne države in si tako izoblikovali sliko o podobnostih in razlikah izseljenskih spomenikov ter izseljenske tematike v njih.

V rubriki Zgodilo se je pa bomo predstavljali pomembne in spomina vredne dogodke po posameznih mesecih skozi zgodovino. Ta se ponavlja in pravijo celo, da je največja učiteljica. Ravno zato bomo v tej rubriki brskali po zgodovini, jo preslikali na sedanjost in se obenem poskušali iz nje tudi česa naučiti.