Odličen koncert Komornega pevskega zbora France Prešeren iz Skopja

datum: 10.07.2014

kategorija: Novice SIM


Prvi julijski petek je pred ljubljanskim občinstvom v atriju mestne hiše ob robu Vseslovenskega srečanja v državnem zboru nastopil Pevski zbor France Prešeren iz Skopja, ki združuje 30 pevcev tako slovenske kot tudi makedonske narodnosti, vodi pa jih dirigent Tomislav Šopov.

Koncert komornega pevskega zbora France Prešeren iz Skopja

Začetki pevskega zbora segajo v leto 1997, ko se je iz različnih krajev Slovenije, v Skopju  zbrala majhna skupina ljubiteljic slovenske glasbe.  Vsaka je poznala  pesmi iz svojega rodnega  kraja, kar je bilo dovolj za začetek. Sledilo je leto učenja glasbene teorije in napornih vanj in prvi nastop na proslavi slovenskega kulturnega dne v Skopju.  Nastop je bil nagrajen z gromkim aplavzom in pridružitvijo novih članov. K  sodelovanju  so privabili dirigenta Tomislava Šopova, da bi z njim uresničile potrebo po nastajajočem komornem zboru. Šopov je študiral v Ljubljani, kjer je nekaj let po diplomi tudi služboval. Njegovo znanje slovenskega jezika, zborovske literature, kot tudi njegov zanos in zagnanost pri delu sta hitro obrodila sadove. Zbor je prerasel začetke ter se razvil v zelo kakovosten komorni zbor z obsežnim repertoarjem.

O njihovi odličnosti in izvedbah na visoki ravni smo se prepričali v petek, 4. julija 2014, ko je Slovenska izseljenska matica organizirala njihov nastop v Mestni hiši v Ljubljani.

Danes zbor šteje trideset aktivnih članov slovenskega in makedonskega rodu, ki so v učenje slovenskega jezika vložili veliko volje  in truda. V repertoarju  zbora so umetniške pesmi skladateljev obeh narodov, kakor tudi skladbe iz zakladnice svetovne zborovske literature: J.Gallusa, J.S.Bacha, W.A.Mozarta, G.Rossinija, G.Verdija in druge.  Člani zbora so tudi pevci skopske opere.

V prvem delu Ljubljanskega koncerta  smo tako prisluhnili slovenskim pesmim od Ipavca do Avsenika, mednarodni del je vključeval tako jazz  in opero,   kot tudi   dela makedonskih skladateljev. Na celotnem koncertu sta izstopala imenitna moška tenorja Igor Ginovski in Darko Nešovski   in sopranistka Gonca Bogoronova.

Nastopajoče in občinstvo sta uvodoma pozdravila Gregor Istenič v imenu župana Zorana Jankovića in Jože Osterman v imenu Slovenske izseljenske matice.

Koncert je povezovala Edita Žugelj.  

Ljubljana je leta 2007 s Skopjem podpisala sporazum o sodelovanju, ki je obrodilo že številne kulturne vezi. Slovenski pevski zbor France Prešeren iz Skopja je bil v Mestni hiši več kot dobrodošel  in utrdil že tako odlično sodelovanje.

Gregor Istenič pozdravlja  v imenu županaIMG 1334IMG 1336IMG 1351Občinstvo je zbor nagrajevalo z burnimi aplavziprogram je povezovala Edita Žugelj

 

Vesna Vukšinič Zmaić

http://www.rodnagruda.si/aktualno/2014070708504057/