Zimovanje otrok Slovenskega društva Triglav Split v Kranjski gori

datum: 05.01.2015

kategorija: Novice SIM


Slovenska izseljenska matica je v letu 2014 organizirala letne in zimske počitnice za otroke, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenskega jezika v slovenskih društvih. Poleti se je ena izmed učenk slovenskega jezika iz Slovenskega društva Kredarica iz Novega Sada udeležila letovanja v Zambratiji, pozimi pa so na zimovanje odšli otroci dopolnilnega pouka iz Slovenskega društva Triglav iz Splita.

Pod vodstvom Zveze prijateljev mladine Moste Polje, so se otroci iz vse Slovenije in naši iz Splita,   napotili v Kranjsko goro, v petek, 26. 12. 2014, torej med zimskimi počitnicami! Otroke SD Split je na poti do Ljubljane spremljala učiteljica slovenskega pouka Vera Hrga. Pot od Ljubljane iz Splite pelje skozi Zagreb, tako so  se otroci iz Splita odpeljali z avtobusom, presedli v Zagrebu na vlak in v Ljubljano prispeli  26. 12. ob  9. uri zjutraj, kjer jih je na postaji pričakala predstavnica Slovenske izseljenske matice Vesna Vukšinič Zmaić.

Otrokom smo podarili darila za Božička in z njimi počakali na avtobus, ki jih je peljal na zbirno mesto na gradu Fužine od koder so se z ostalimi vrstniki odpeljali zimskim radostim naproti.

Otroci iz Splita so navajeni mediteranskega vremena in milih zim – sneg pa so v Splitu, v lanskem letu  videli bolj kot ne po čudežu.  To je bil tudi eden izmed razlogov zakaj smo v Kranjsko goro povabili otroke iz Slovenskega društva Triglav iz Splita. Tako so bili otroci pred odhodom  v slovenske gore polni vprašanj, kaj jih pravzaprav čaka – nekateri so bili  prvič v Sloveniji, drugi prvič brez spremstva staršev.

Pestra in pogumna družba osnovnošolcev se je torej polna pričakovanj odpravila v Kranjsko goro.  Ker je SIM z Zvezo prijateljev mladine v preteklih letih že  sodelovala, smo vedli, da se bodo imeli dobro, predvsem pa,  da so varnih rokah voditeljev in vzgojiteljev, ki otroke na počitnicah varujejo in animirajo že vrsto let!   

Letošnja zima je sicer prišla z rahlo zamudo, vendar ravno prav, da je otroke v Kranjski gori naslednji dan razveselil sneg! Vse do 30. 12. so se v okviru  počitniškem domu Vila Kranjska gora odvijale različne dejavnosti: sankanje v Kekčevi deželi, silvestrski ples, iskanje skritega zaklada, igre brez meja na snegu, Kr. Gora ima Talenti, gledališče, večerni disko, pravljični večer in še in še…

Iz avtobusa, ki se je vrnil iz Kranjske gore, so nas pozdravili veseli in nasmejani obrazi otrok. Precej dela so imeli s prtljago, ki se je bistveno povečala, saj so za domov  prejeli različna darila! Za njimi so prav zabavni štirje dnevi zimskih radosti in novih  poznanstev!

Kmalu po prihodu v Ljubljano so imeli otroci  avtobus za Zagreb in nato nadaljevali pot do Splita. Tudi na povratku jih je spremljala učiteljica slovenskega pouka Vera Hrga.

Fotografije iz zimovanja še čakamo, saj na zimovanju za otroke, odrasli nimajo kaj delati -    postrežemo vam  lahko samo s fotografijami odhoda in prihoda!

 

Otroke iz slovenskega društva Triglav Split je v Ljubljani pričakalo mrzlo a sončno vreme!Poslavljanje od  voditeljic zimovanja je bilo prisrčno!Otroci so prejeli različna darila, ki so jih v velikih kartonih morali pripeljati do Splita! zimovanjeMogoče se še kdaj srečamo!?zimovanje