Predstavitev knjige Cvetke Kocjančič

datum: 15.06.2015

kategorija: Novice SIM


V osnovni šoli Brusnice so v soboto, 13. junija 2015, predstavili knjigo Kam vodi cesta domačinke Cvetke Kocjančič. Osnovna šola Brusnice je prejemnica naziva kulturna šola in priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti za ohranjanje kulturne dediščine. Cvetka Kocjančič je rojena v bližnjih Bednjah, že več kot štirideset let pa živi v Kanadi, kjer sta skupaj s soprogom izredno dejavna v slovenski skupnosti.

Projekt Mati domovina,  v katerem učenci obravnavajo odnos do rojstnega kraja, države in domoljubja,  osnovna  šola Brusnice  izvaja že nekaj časa, vsebina knjige pa je  v celoti ustrezala temu projektu. 

Kocijančičeva je pred tem  napisala  dve prozni deli. Prvo  z naslovom Upornik s čopičem je leta 1990 izšla pri Slovenski izseljenski matici, naslednja Gospodar golega ozemlja pa je izšla leta 1996 pri Dolenjski založbi. Kocjančičeva je  bila dolga leta tudi dopisnica Rodne grude.   

Prireditve sta se udeležila tudi nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu  akademik Boštjan Žekš, ki je postal tudi novi predsednik društva Rastoča knjiga. V Brusnicah so vključenih tudi v ta projekt, imajo pa tudi svojo rastočo deklico, ki ji je ime Brusničanka.   Dr.  Žekš je v svojem nagovoru poudaril izreden pomen knjig z izseljensko tematiko, ki  opisujejo življenjsko pot  naših rojakov  po svetu. Ta pot ni vedno lahka,  uspeh pa je trdo prigaran.  Udeležence je pozdravil tudi Janez Gabrijelčič, nekdanji predsednik in pobudnik Rastoče knjige, ki je osnovno šolo pohvalil v njihovem prizadevanju pri vzgoji in branju mladih. Prireditev sta  lepo, skladno ter prisrčno povezovala učenca osnovne šole medtem ko sta odlomke iz knjige prebrala nekdanja učenca šole, ki sta danes študenta. 

Za glasbo je poskrbel duet Frančič ter učenci s folklornim nastopom, pod  mentorstvom  Milene Jaklič. Prav Jakličeva je v knjigi Cvetke Kocijančič videla izredno priložnost, da mladim  bralcem iz Brusnic pa tudi vsem ostalim,  predstavijo odnos do rodnega kraja in možnosti, ki jih čakajo v  življenju.

Prireditev, ki je  potekala v telovadnici osnovne šole, je bila izredno dobro obiskana. Po programu so v šoli poskrbeli za razstavo ročnih del in pogostitev iz češnjevih dobrot. Kasneje se je v Brusnicah začela priredite praznik češenj – po katerih je ta kraj znan daleč naokoli.

Osnovni šoli čestitamo za  odličen projekt, katerega del je tudi izdaja knjige rojakinje Cvetke Kocjančič. Slovenski rojaki po svetu so  na literarnem področju izredno plodoviti, le redko pa se zgodi, da njihovo delo natisne osnova šola. Takšen projekt je dobra popotnica za mlade, kot tudi za samo knjigo in njeno zgodbo, ki doseže širok krog bralcev.

CK1ck10žekšck11 voditeljack12pevkaCK2ck3ck4ck5 ravnateljicack6otrocick7otrocick8otroci zadaj CKck9

 Foto: M. L. Dolenjski list 

http://www.dolenjskilist.si/2015/06/14/136459/novice/dolenjska/Predstavili_knjigo_Cvetke_Kocjancic/