Likovna kolonija - Reka življenja

datum: 11.06.2018

kategorija: Novice SIM


Likovna kolonija se je v letu 2018 ponovno odvijala na Mostu na Soči. To je majhen, slikovit kraj ob vznožju Alp, stisnjen med bregove ob sotočju dveh rek, Soče in Idrijce. V lanskem letu smo tu ustvarjali na temo Most ustvarjalnosti, letos pa smo se posvetili motivu reke. Reki Soča in Idrijca ter jezero podobo Mosta na Soči oblikujejo barvno in kompozicijsko pa tudi pomensko. V skladu s spreminjanjem narave, letnimi časi in vremenom se spreminjata videz in razpoloženje vodà. Reki in njuni bregovi vseskozi iščejo občutljivo ravnotežje med dramatiko in harmonijo.

Reko, ki se od izvira do izliva v ocean vije med bregovi, premaguje ovire, počiva v tolmunih ali se igrivo zliva čez brzice, pogosto razumemo tudi kot prispodobo življenja – kot edinstveno pot med rojstvom in smrtjo. Reka povezuje izvir z oceanom; to simboliko lahko interpretiramo tudi v kontekstu izseljenstva. Izvir, ki predstavlja domovino, in neskončni ocean, ki predstavlja širni svet, kakor popkovina neločljivo povezuje reka. To je močna vez, ki je ni mogoče pretrgati.

086-DSC_0215   091-DSC_0224   20180607_095117

Miranda Rumina                                                Eli Miklavčič                                                      Ivan Kosmos

Reka je kri zemlje, je vir moči in življenjske energije. V njej se zrcalijo podobe in zgodbe z bregov, zato je reka tudi metafora za umetnost. S svojim tokom oblikuje prostor, na gladini zrcali podobe z bregov, s prelivanjem ustvarja ritem in glasbo. Reka je tiha priča pripovedi o življenju na njenih bregovih. Njen tek je povezan z naravo in človekom in v sebi nosi zapis preteklosti in vizijo prihodnosti – to je v pesniškem jeziku izrazil Simon Gregorčič.

20180607_095327   20180607_113930   20180607_144305

Bogdan Soban                                                  Radmila Jeremić Ćurćin z Moniko Ivančič Fajfar                                Stanka Novković

Na likovni koloniji, ki jo je že enajsto leto zapored koordinirala voditeljica Monika Ivančič Fajfar, je sodelovalo sedem slikarjev iz tujine: Pia Bajlo, Ivan Kosmos in Stanka Novković s Hrvaške, Jelena Šehović iz Bosne in Hercegovine, Radmila Jeremić – Ćurčin iz Srbije, Eli Miklavčič iz Nemčije ter Miranda Rumina iz Anglije. Slikarjem izseljencem so se pri ustvarjanju pridružili  tudi vabljeni domači slikarji: Dare Trobec, predsednik Kulturnega društva slikarjev amaterjev, Dea Volarič in Bogdan Soban.

20180607_144337   20180607_144414   20180607_145420

Jelena Šehović                                                 Pia Bajlo Suhy                                                  Dare Trobec

Prvo srečanje je bilo v gostilni Vuga ob pristni domači večerji. Poleg udeležencev so se nam pridružili nekateri člani TD Most na Soči in strokovna sodelavka Slovenske izseljenske matice Ženja Simonič, ki so gostujočim slikarjem izrekli dobrodošlico. Po večerji smo si ogledali naš »atelje« v Vodni hiši ter se namestili v apartmaje. Od ponedeljka do srede zvečer smo intenzivno slikali, proste trenutke pa smo izkoristili za druženje, sprehode ob jezeru, vožnjo z ladjo Barka in celo s kanujem. Obiskali so nas novinarji iz nacionalnih in lokalnih radijskih postaj, udeležence pa je prišla pozdravit tudi glavna tajnica SIM Jasmina Ilić.

2

Dea Volarič

V našem začasnem ateljeju so nastala likovno in vsebinsko zelo raznolika dela – realistična, abstraktna, slikovita, simbolična ... Vsak udeleženec je za zaključno razstavo v Vodni hiši dokončal po dve sliki. Odprtje razstave v četrtek, 7. junija ob 14. uri, je sovpadalo s prireditvijo šola zdravja, zato si je razstavo ogledala množica ljudi, ki je na Most na Soči prišla iz cele Slovenije. Nekateri, ki imajo sorodnike v tujini, so se z našimi izseljenci zapletli v pogovor ter odkrivali skupna poznanstva. Tako smo likovno kolonijo zaključili v prijetnem vzdušju in druženju ob dobri pijači, hrani in glasbi.

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je bila letošnja kolonija kratka, a sladka. Veselimo se prihodnjih umetniških srečanj – priložnost bo že oktobra, saj bodo slike, ki so nastale na koloniji, predstavljene v galeriji Kinogledališča Tolmin.

098-DSC_0236

Monika Ivančič Fajfar