Spletna razstava - DVOJNOST - RAZDVOJENOST -POVEZANOST

datum: 24.08.2021

Letos smo ponovno objavili natečaj za likovna dela, ki jih ustvarjate umetnice in umetniki izven meja naše domovine.
Zaradi epidemičnih razmer nismo mogli izpeljati likovne kolonije, ki bi bila letos tradicionalna, že 30. po vrsti.
Na natečaj ste poslali 38 likovnih del iz Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Švedske, Kanade, Venezuele.
Nekateri ste naslikali dve sliki, kjer je prikazana ta dvojnost, nekateri ste razdvojenost prikazali na eni, dobili smo tudi zanimive fotgrafije.

Naslov natečaja DVOJNOST - RAZDVOJENOST, smo na koncu dopolnili še z besedo POVEZANOST.
Ne glede na to, v katerem kotičku našega planeta živite in ustvarjate, smo veseli, da ste še vedno povezani s koreninami svojih prednikov.

DVOJNOST - RAZDVOJENOST

Dvojnost je tema, tesno povezana s človekom, odkar ta obstaja.

Kontrastna razmerja srečamo v naravi, pri večni igri menjave med dnevom in nočjo, ki obenem simbolizira proces nastajanja in minevanja ter njuno nerazdružljivo povezanost. Isto bi lahko rekli za letne čase, le da je cikel daljši.  Večni boj med svetlobo in temo, dobrim in slabim, ki ga človeška domišljija opeva v mitih in zgodbah, zapisanih skozi čas, je prav tako prispodoba notranje razdvojenosti v nas samih. Čustva, ki nas vsakodnevno prevevajo, vrednotimo v parih, ki ležijo na dveh skrajnih polih določenega spektra: žalost in veselje, jeza in umirjenost, tesnoba in blaženost, bolečina in užitek, strah in pogum …

V materialnem svetu smo skozi naša življenja prav tako razpeti med družino in prijatelje, službo in konjičke, nekateri izmed nas celo med dve domovini, dva materna jezika, dva naroda. Ta konflikt, ki ga vsakodnevno premlevamo, ta “chiaroscuro” naših življenj, ki je kompleksnejši kot le senca in svetloba na renesančnih mojstrovinah, je hkrati nujen za razvoj naših značajev, osebnosti in ustvarjalni naboj.

Vsem sodelujočim hvala za sodelovanje!

Vse pa vabim k ogledu spletne razstave!

razstava dvojnost

razstava dvojnostrazstava dvojnost