Projekt "Čudoviti vodni viri"

datum: 06.09.2021

kategorija: Novice SIM


Objavljamo vabilo k sodelovanju pri projektu z naslovom
"Čudoviti vodni viri".

Čuvajmo vodo, saj je življenje!
Vabljeni k sodelovanju!

Spoštovani,

sva sodelavki iz Slovenije in Srbije, ki se z izobraževanjem na področju trajnosti ukvarjava že dolgo, več o naših aktivnostih je na koncu dopisa.

Piševa vam z željo po sodelovanju – skozi vodne vire želiva povezati slovenske rojake doma  in po svetu. Radi bi vas povabili k dvema brezplačnima aktivnostma:

  1. Uvodni del je projekt »Čudoviti vodni viri Slovenije, izjemne naravne in kulturne vrednote«, ki ga je odobril Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.  Ta del bo potekal od druge polovice septembra do druge polovice novembra.

 

    Nadaljevanje sodelovanja je Vodna šola, kjer je cilj da otroci pijejo le vodo iz pipe in napitke na vodni osnovi, ker je to najboljše za njihovo zdravje. Ker ne uporabljajo plastike, s projektom varujejo tudi okolje. Podprt je z učno platformo in poteka celo šolsko leto. Ta del bo potekal od druge polovice novembra naprej.

Gotovo veste, je Slovenija z vodo izredno bogata dežela,  lahko se pohvalimo, da je voda pitna tudi v naravi, okolje pa zelo čisto, Slovenija je npr. kot prva država na svetu leta 2016 prejela naziv Zelena destinacija sveta. Predsednik Green Destinations Albert Salman je pojasnil, da Slovenija obiskovalcem ponuja zeleno, čisto in avtentično ponudbo. Tu ni množičnega turizma in verig hitre hrane in trajnostni turizem je eden od ključnih stebrov nacionalne turistične politike. V takem okolju so vodni viri lepo ohranjeni, česar se ljudje zavedajo in si želijo tudi v prihodnosti: čista voda je pomemben element, s katerimi se Slovenci identificiramo.

V projekt želimo vključiti čim več posameznikov, organizacij ali podjetij izven Slovenije. Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali to vabilo posredovali svojim prijateljem in znancem, ki jih zanimajo teme o Sloveniji.

 

vodni viri

Projekt »Čudoviti vodni viri Slovenije, izjemne naravne in kulturne vrednote«

Cilj projekta:

  • Slovencem po svetu približati Slovenijo in vodne vire, kot njeno veliko naravno in kulturno bogastvo.
  • raziskovanje sodelujočih dežel skozi vodo in vodne vire na zabaven in poučen način

Opis projekta: našim rojakom po svetu in njihovim otrokom želimo približati vodno bogastvo na zanimiv in poučen način. Voda je v zgodovini človeštva vedno igrala pomembno vlogo: bodisi kot vir za preživetje človeka - kot voda in kot vir hrane -vodnega življenja, kot nujno potrebna za kmetovanje, kot sila, ki poganja mehanizacijo (npr. žage, mlini), pa tudi kot vir za razvajanje in uživanje - npr. voda v kopališčih, termah. Zato je bila velikokrat prisotna v ljudskih izročilih, kot vir lepote in navdiha pa tudi v umetnosti.  Z našimi rojaki po svetu bi radi skupaj odkrivali in spoznavali različne vloge vode v Sloveniji in v njihovi deželi.

Udeležence bomo pritegnili k aktivnemu sodelovanju in jih spodbudili da z raznimi nalogami v projektu sodelujejo celotno obdobje naših delavnic, ne samo v času poteka delavnice. K aktivnostim želimo spodbuditi tako starše kot otroke, delavnice bodo zastavljene tako, da bodo aktivno odkrivali lepote Slovenije in tudi svoje sedanje države ter ugotavljali podobnosti in razlike. Želimo si, da bi naše delavnice obiskovalo čim več Slovencev, zato bi vas radi prosili za seznam učiteljev, ki vodijo pouk slovenščine po svetu ali ostalih oseb, ki bi jih sodelovanje z nami zanimalo.

Komu je program namenjen: otrokom in staršem , učiteljem slovenskega jezika,  zaposlenim na ambasadi in njihovim otrokom, zaposlenim v slovenskih podjetji zunaj Slovenije, vsem, ki jih zanima slovenska kultura in naša dežela.

Potek delavnic: potekale bodo preko zoom-a, kjer bomo razložili temo delavnice in podali naloge. V času do naslednje delavnice bodo udeleženci pripravili naloge. Ker bo v projektu sodelovalo več držav, lahko s skupnimi močmi ustvarimo lepo zbirko o vodi in Slovenci po svetu.

Čas trajanja delavnic: štiri delavnice po 20 minut, od septembra do novembra.

Vsebina delavnic

Delavnica 1. Spoznajmo Slovenske vode in kvaliteto voda (kot zanimivost omenimo še vodo ROI, ki velja za najboljšo na svetu (in tudi eno najdražjih), prihaja iz Rogaške; povemo, da imajo različne vode različne okuse). Povemo tudi, da je v bližini vode, posebej slapov, največja koncentracija negativnih ionov, ki vplivajo izredno dobro na zdravje? V zaprtih prostorih jih skoraj ni, zato se notri počutimo slabše kot zunaj.

Vaja: Kako pa je pri vas? Udeleženci razmislijo o svojih vodnih virih in jih primerjajo s slovenskimi.

Pripravijo tematski vodni pozdrav - videoposnetek, s katerim bodo svojo deželo predstavili ostalim: predstavijo svoje vodne vire ali poiščejo video vsebine ali posnamejo vodni vir, ki jim je všeč - prepuščeno njihovi domišljiji.

Delavnica 2. Naravne in kulturne vrednote in vodni viri

Vodni viri se velikokrat povezujejo z naravnimi in kulturnimi vrednotami, npr. razni naravna zaščitena območja, mlini, žage, cerkve, gradovi ... Poglejmo si najbolj značilne vrednote v Sloveniji.

Vaja: Kako pa je pri vas? Poiščite svoje naravne in kulturne vrednote, ki se povezujejo z vodnimi viri. Kako se povezujejo?

Pripravijo tematski vodni pozdrav - videoposnetek, s katerim bodo svojo deželo predstavili ostalim: predstavijo svoje naravne in kulturne vrednote, ki se povezujejo z vodnimi viri ali poiščejo video vsebine ali posnamejo vodni vir, ki jim je všeč - prepuščeno njihovi domišljiji.

Delavnica 3. Kje vse se v Sloveniji lahko kopate?

Do zdaj so udeleženci že spoznali, da ima Slovenija zelo čisto vodo. Skoraj povsod se lahko kopamo. Kje so se kopali njihovi starši? Kaj pa oni, ko pridejo na obisk? Kje bi se radi kopali v Sloveniji? (poudarek bo tudi na zdraviliščih, termalnih vodah in kako je včasih uživala gospoda v zdraviliščih)

Vaja: Kako pa je pri vas?

Pripravijo tematski vodni pozdrav - videoposnetek, s katerim bodo svojo deželo predstavili ostalim: predstavijo možnosti, kje se pri njih lahko kopajo in kako uživajo v vodnih aktivnostih.  Lahko poiščejo video vsebine ali posnamejo možnosti za kopanje, ki so jim všeč - prepuščeno njihovi domišljiji.

Delavnica 4. Pripovedi, pesmi, legende povezane z vodo

Voda je bila vedno vir navdiha za umetnike, pa tudi za ostale ljudi. Z njo se povezujejo razne pripovedi, pesmi legende. Pogledali bomo nekatere slovenske primere.

Vaja: Kako je pri vas?

Pripravijo tematski vodni pozdrav - videoposnetek, s katerim bodo svojo deželo predstavili ostalim: predstavijo pripovedi, pesmi, legende, ki se povezujejo z vodo. Lahko poiščejo video vsebine ali sami pripravijo posnetke - prepuščeno njihovi domišljiji.

Opcija: cela skupina sodelujočih bo pripravila video zbirko vodnih pozdravov iz različnih dežel in dobimo svojo virtualno knjižnico Vodni pozdravi Slovencev iz celega sveta.

Gradiva za udeležence: poleg predavanj bodo udeleženci prejeli video ali link do vsebin, ki si jih bodo lahko prebrali in jim ostanejo za kasneje.

Prisrčno ste vabljeni tudi v projekt Voda šola, ki bo pa predstavljen na naših srečanjih. 

 

 

Projekt Vodna šola

http://www.waterschools.eu/si

 

Ali veste, da kar 60% otrok v razredu ne pije dovolj, če jih k temu ne direktno spodbujate?

Otroci sicer vedo, da je pitje zdravo, vendar v zasedenem šolskem dnevu na to enostavno pozabijo. V tem projektu pa učitelji v vodnih odmorih v razredu pijejo z otroci iz stekleničk.

Vodne šole so se začele širiti kot evropski projekt Erazmus+. Z enostavnim ukrepom kot je povečanje pitja vodovodne vode v šolah in napitkov na vodni osnovi, pripomorejo k boljšemu zdravju otrok in planeta. Dolgoročno gledano bodo otroci usvojili zdravo življenjsko navado, ki dokazano vpliva na manj debelosti, (ki se je med korono še povečala), pitje vode deluje proti kariesu in izboljšuje kognitivne sposobnosti. Pitje sladkih pijač pri otrocih je krivec za skoraj 40% zaužitega sladkorja, na katerega je naše telo slabše prilagojeno. Tekoče kalorije nas namreč ne nasitijo, pomenijo le dodaten vnos kalorij. Poleg tega za vodo iz pipe ne potrebujete plastenk in to zato znatno pripomore k zmanjšanju onesnaženja s plastiko. Plastenka je npr. najpogostejši odpadek na evropskih in ostalih obalah.

Program je podprt z učno platformo o vodi, zdravju in okolju, ki dopolnjujejo šolske vsebine (http://www.waterschools.eu/si). Aktivnosti in učenje o vodi so medpredmetno zasnovane in lahko potekajo celo leto. Možno jih je vključiti v naravoslovne, kulturne dneve in razstave. Vodne šole so povezane v slovensko in mednarodno mrežo vodnih šol in med seboj lahko izmenjujejo informacije.

 

Izvajamo tudi projekt Trajnost in prehrana v vrtcih in šolah – če vas zanima več, nam pišite.

 

Trajnost in prehrana v vrtcih in šolah http://suskinder.suscooks.eu/si

Cilj projekta je izboljšati prehrano in sodelovanje med zaposlenimi v kuhinji in pedagogi, ki skupaj ustvarjajo odlične trajnostne obroke za otroke. Program je mentorsko voden, poteka v 5 modulih, 20 tednov in skozi različne praktične naloge poskrbi, da z vašo prehrano navdušite otroke, starše in otrokom privzgojite spoštovanje do hrane in narave. 

 

 

 

PRIJAVNICA

 

Svojo prijavo pošljite na e-pošto do 7. septembra 2021 na e-naslov cudovitiviri21@gmail.com

 

Prijavni obrazec je na linku https://forms.gle/QPXoeZL5yogvb2teA

 

Uvodno spoznavno predavanje 9. septembra 2021.


Veselimo se skupnega sodelovanja ????

 

       

vodni viri

 

O izvajalkah projekta:

Majda Adlešič, po izobrazbi krajinska arhitektka z izrazitim občutkom za ohranjanje narave in naravnih virov. Zaključila sem specialistični študij za vodenje EU projektov in sodelovala pri različnih projektih: evropskih, nacionalnih in lokalnih. Dolgo let sem bila aktivna članica in vodja projektov v Društvu Vodna agencija iz Slovenije. Kot novinarka pišem o problemih naše življenjske sredine. Sem avtorica veliko poljudnih in strokovnih besedil, tudi na konferencah in seminarjih.  Verjamem v moč iniciative, ki jo lahko spodbudi skupina isto mislečih ljudi, zato sem že dve desetletji aktivna v nevladnem sektorju. Moja misija je, da ljudi spodbudim k samooskrbi in k proizvodnji lastne hrane.

Tudi prejšnji projekt »Spoznajmo in ohranimo vode Slovenije, naše naravno in kulturno bogastvo« je financiral Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Z  njim sem skozi raznovrstne aktivnosti povezala različna društva Slovencev v regiji Zahodnega Balkana in osvetlila pomen vode tudi v kulturi, v tradiciji in vode kot del naravnih bogastev, s katerimi Slovenija prednjači ne samo v Evropi ampak tudi v svetu.

Tanja Bordon, Celostno izobraževanje o prehrani

Po izobrazbi sem univ .dipl. inž. živinoreje in specialistka klinične dietetike. Predavam prehranske predmete na višjih šolah za velnes, turizem ter na visoki šoli za trajnostni turizem, pri ustanovitvi katere sem aktivno sodelovala. Več kot 12 let sodelujem v projektih na področju trajnosti in prehrane z evropskimi partnerji. Skupaj razvijamo projekte, ki so razvoj inovacij in jih postavimo na platforma za izobraževanje na daljavo. Projekt o trajnosti in prehrani v vrtcih in šolah temelji na izboljšanju sodelovanja pedagogov in kuharskega kadra, izboljšanju prehrane ter igrivem in poučnem delu s hrano. Vodne šole, ki jih uvajam v Sloveniji, otrokom pomagajo popiti čim več vode iz pipe in vodo obravnavajo na zabaven in poučen način - iz vidika zdravja in okolja. Oba projekta potekata kot spletno izobraževanje. Z obema želim izboljšati odnos do hrane, zdravja in okolja.

Majda Adlešič, vodja projekta in Tanja Bordon, sodelavka na projektu