Kam po Sloveniji

Na tem mestu se bodo predstavili zainteresirani turistični ponudniki iz vse Slovenije, najbolj pa bomo veseli turističnih krajev, ki so na zemljevid turistične ponudbe prišli  nedavno,  z ohranjanjem kulturne dediščine in kulinarike slovenskega podeželja.  Pozdravljamo turistične kmetije, kjer so pridni posamezniki vlagali v obnovo starih domačij, postrežejo pa vam  z doma pridelano hrano in pijačo.  Verjamemo, da je ponovno prišel čas sobivanja z naravo, na področju turizma pa je prav, da začnemo ceniti ljudi, ki se trudijo v tej smeri. Vsi, ki živimo v mestih in pogrešamo naravo, zrak in  rekreacijo v tišini podeželja,  imamo v Sloveniji nešteto izbire in možnosti za oddih.

Slovenija je nedvomno dežela, ki ima naravna in kulturna bogastva, ki jih Slovenci po svetu kar dobro poznate. Vsi vemo, da je Bled z otočkom sredi jezera, reprezentativna razglednica  Slovenije. Ljubljana, prestolnica Slovenije je v preteklosti prejela evropsko nagrado za mestni javni prostor . Pravzaprav nagrado za obujanje starega mestnega jedra, duše mesta, v katerem se tako domačini kot turisti, najraje zadržujejo. V letu 2016 je Zelena prestolnica Evrope. Portorož, naše obmorsko letovišče, je znano in priljubljeno med ljubitelji morja, Kranjska gora pa med ljubitelji snega in gora. Naj se zdi Slovenija komu še tako majhna, je zaradi geografske  razčlenjenosti zelo raznolika in posebna.

Za več informacij o izletih in zanimivostih v Sloveniji si lahko preberete na uradnem turističnem portalu slovenija.info.

Ljubljanski grad

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, so po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 so z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledijo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem  meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.
Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj jo uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa je  edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Ljubljana

Ljubljana je mesto z zeleno dušo. Ohranjene zelene površine in številne prijetne kotičke najdemo v samem središču mesta. Nad zgodovinskim mestnim jedrom, na griču bedi ljubljanski grad na katerega vodijo številne sprehajalne poti. Nabrežje Ljubljanice, ljubljanska tržnica živi svoje življenje, ki ga je oblikoval Jože Plečnik.
 

Na območju Ljubljane so kar štirje krajinski parki. Eden od njih, park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, sega v samo središče mesta. Osrednji in najlepši mestni park Tivoli je izhodišče vrste rekreacijskih gozdnih poti, ki prepredajo bližnja hriba Rožnik ter Šišenski hrib. Najdaljše med njimi ju prečkajo do Mosteca ter Živalskega vrta na nasprotni strani. Ljubljana se sicer ponaša kar s 542 m2 zelenih površin na prebivalca.

Ena od posebnosti Ljubljane je tudi 34 kilometrov dolga Pot spominov in tovarištva, ki obdaja mesto tam, kjer ga je v času druge svetovne vojne obkrožala vojaška zapora z bodečo žico. Ob poti je zasajenih več kot 7.000 dreves.

Krajinski park Ljubljansko barje, ki se začenja na obrobju mesta, se ponaša tako z arheološkimi najdišči, ki so vpisana v Unescov Seznam svetovne dediščine, kot tudi z izjemno naravno raznovrstnostjo in je eno redkih razmeroma dobro ohranjenih naravnih okolij te vrste v Evropi.

 

Botanični vrt v Ljubljani deluje že od leta 1810 in je naša najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z nepretrganim delovanjem. V njem je preko 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, ostalo pa so rastline iz različnih predelov Evrope in ostalih kontinentov. Še in še bi lahko naštevali…pa rajši obiščite Ljubljano in jo doživite!

Odgovorno ravnanje z vodo

Ponosni smo, da je Ljubljana ena redkih evropskih prestolnic, kjer lahko pijemo naravno kakovostno pitno vodo, neobdelano s tehnološkimi postopki, kar iz pipe. Varna oskrba s pitno vodo v Ljubljani že več kot stoletje temelji na vodnih virih v neposredni bližini mesta. Letošnje zeleno leto je razdeljeno na tematske mesece in marec je mesec odgovornega ravnanja z vodo, saj 22. marca obeležujemo svetovni dan voda. 

Ljubljana

Foto: Arne Hodalič