Odprt je natečaj za prijavo na keramično delavnico!

od 09.10.2018 do 11.11.2018

Lončarski atelje, Ljubljana

Združenje SIM objavlja natečaj za keramično delavnico, ki bo potekala v Ljubljani od

četrtka 8. novembra do nedelje 11. novembra 2018.

Udeleženci bodo nastanjeni v Hotelu Park, ki se nahaja v neposredni bližini lončarskega ateljeja.

Začeli bomo v četrtek ob 15.00 uri, ko se zberemo v hotelu in skupaj odidemo v atelje. V petek in soboto bo delo potekalo dopoldne med 9.00 in 13.00 uro in popoldne med 15.00 in 18.00 uro. V nedeljo zaključimo ob 13.00 uri.

Prijave zbiramo do 30. oktobra 2018, pošljite jih na e-naslov: jasmina.ilic@zdruzenje-sim.si

Prijavite se lahko rojaki, ki živite v tujini in vas delo z glino zanima, imate morda že predhodne izkušnje v delu z glino, ali pa ste popolni začetnik, imate v vašem društvu podobno delavnico in boste pridobljeno znanje lahko prenesli tudi naprej.

Organizator krije stroške bivanja in prehrane v hotelu ter mentorja, udeleženci pa poskrbijo za prihod na delavnico.

Prijava naj vsebuje: Ime in priimek udeleženca/ke, naslov, e-naslov, telefon, društvo v katero je posameznik vključen, kratko obrazložitev zakaj bi se rad/a udeležila keramične delavnice.

Število udeležencev:  4  osebe

Lokacija: Lončarski atelje, Slovenski Etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana 1000; Mentorica: akad. kiparka in oblikovalka keramike Eva Peterson Lenassi;

Materiali in orodje: glina različnih barv in tekstur, engobe raznih barv, prozorna glazura, uporaba ročnega orodja in lončarskih vreten ter lončarskih peči za žganje keramike. Dela bodo strokovno sušena in žgana v lončarski peči na isti lokaciji.

 

Vsebina:

Osnovni namen delavnice je animacija na področju kiparstva oziroma lončarstva, delavnica v glini torej s pogledom na slovensko tradicionalno lončarstvo, značilno slovensko  dekoracijo.

Na delavnici se bomo, tako kot prejšnje leto,  posvetili predvsem delu na lončarskem vretenu, izdelovanju tradicionalnih slovenskih posod in njihovemu okraševanju, glaziranju.

Način dela:

Najprej si bomo ogledali vzorčno gradivo na dano temo iz tiskanih virov in v Slovenskem etnografskem muzeju.

Vrtenje na lončarskem vretenu : začetne vaje s ciljem narediti skodelo za kislo mleko po zgledu tipičnih slovenskih latvic za mleko. Vaja obsega gnetenje gline, centriranje na lončarskem vretenu, oblikovanje posode na vretenu in krašenje z značilno dekoracijo s pomočjo vretena.

Po želji bodo lahko udeleženci  

Ročno izdelavali posode s pomočjo zasilnih kalupov. Pri dekoraciji spoznavamo sledeče tehnike: sgrafito, mishima, uporaba šablon in kombinacija različnih tehnik  za dekoracijo keramike.

Glaziranje narejene keramike: Žgano keramiko pološčimo z glazuro in jo ponovno žgemo. Vaja obsega različne vrste glaziranja in pravilno nalaganje lončarske peči. S tem je lončarski proces zaokrožen.

Delo na lončarskem vretenu omogoča  vpogled v slovensko  etnološko tradicijo, hkrati pa omogočajo prosto pot domišljiji in po želji tudi skupinsko delo.

Vljudno vabljeni k prijavi!