Predstavitev zbornika Slovenke iz Nemčije

datum: 11.09.2008

kategorija: Novice SIM


Srečanje zapornic, taboriščnikov in ukradenih otrok Ravensbrucka.

Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja in taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz pri ZZB NOB Slovenije, v nedeljo, 14. 9. 2008 ob 11uri, v glavni dvorani hotela Slovenija v Portorožu, organizira Srečanje zapornic, taboriščnikov in ukradenih otrok.
Od leta 1985, se žrtve taborišča srečajo vsako leto v septembru. Letos bo ob tej priložnosti Silvija Kavčič zgodovinarka slovenskega porekla, ki živi in dela v Berlinu, predstavila knjigo, oziroma zbornik z naslovom Nekaj vidikov o slovenskih jetnicah v ženskem koncentracijskem taborišču Ravensbrücka.
Gospa Kavčič je žrtve taborišča iz Ravensbrücka spoznala leta 1995, ko je Zvezna država Nemčija vabila žrtve taborišč Ravensbrück-Auschwitz na srečanje. Iz Slovenije je prišlo okoli 120 taboriščnic in gospa Kavčič je takrat sodelovala kot prevajalka. Temo je kasneje raziskala za magistrsko nalogo.
Zbornik oziroma knjiga je v nemškem jeziku izšla lansko leto, pod pokroviteljstvom nemškega zunanjega ministrstva.

Slavnostni govornik na letošnjem srečanju žrtev vojnega nasilja bo predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Srečanja se bo deležil tudi veleposlanik Zvezne republike Nemčije v Sloveniji Hans-Joachim Goetz.

Vabljeni!Vir: SIM in ZZB Slovenije, ZAK