Mreža »EOD – e-knjige po naročilu« tudi na Švedskem

datum: 29.11.2010

kategorija: Novice SIM


xgd


Mreža »EOD – e-knjige po naročilu« tudi na Švedskem

Storitev e-knjige po naročilu je sedaj na voljo v 26 knjižnicah v 12 državah. Najnovejša članica mreže je Univerzitetna knjižnica Umeå iz Švedske.

Storitev E-knjige po naročilu (EOD) omogoča bralcem, da preko spletnih knjižničnih katalogov knjižnic, ki so del mreže EOD, po lastnem izboru naročijo digitalizacijo knjig, ki so izšle med leti 1500 in 1900. Mreža sprejema nove člane tako iz Evrope kot tudi izven njenih meja.

Professor Kjell Jonsson, prorektor Univerze Umeå, je ob priključitvi v mrežo EOD povedal: “To je izvrstna pridobitev za našo univerzitetno knjižnico, delovanje storitve je resnično zanesljivo. Storitev bo v korist tako raziskovalcem kot drugim uporabnikom, hkrati pa bodo naše zbirke lažje dosegljive”. Mats Danielsson, vodja Raziskovalnih arhivov Univerzitetne knjižnice Umeå pa dodaja: “Upamo, da bo naše sodelovanje vzpodbudilo tudi druge knjižnice v nordijski regiji“.

Koordinatorica projekta Silvia Gstrein pravi: “Kar dela storitev EOD privlačno, je njena preprostost tako za knjižnice kot za uporabnike. Pomembno je tudi to, da so digitalne kopije knjig, potem ko so knjige digitalizirane, prosto dostopne vsej javnosti.”

Razvoj storitve EOD sofinancira Evropska komisija v okviru programa Kultura. Projekt z omogočanjem lažjega dostopa do knjižnega gradiva podpira medkulturni dialog med bralci in uporabniki zgodovinskih knjig.

Storitev EOD je v oktobru 2006 ustanovilo 13 evropskih knjižnic iz 8 držav. V zadnjih treh letih so knjižnice, ki sodeljujejo v projektu, izdelale vsega skupaj približno 4000 EOD e-knjig.

Dodatne informacije:
Silvia Gstrein, Oddelek za digitalizacijo in digitalno hranjenje, Univerza v Innsbrucku, knjižnica, tel.: ++43-(0)512-507-8451, fax: ++43-(0)512-507-949 08451, e-mail: silvia.gstrein@uibk.ac.at;
http://books2ebooks.eu/


Õnne Mets, vodja dejavnosti obveščanja pri EOD (Nacionalna knjižnica Estonije), +372 5680 7260