Otvoritev 4. likovne kolonije Turanj 2011

datum: 17.06.2011

kategorija: Novice SIM


sde

ODPRTA RAZSTAVA 4. LIKOVNE KOLONIJE MAJ 2011 TURANJ

Turanj kot likovna oaza

V prostorih Krajevnega urada v Turnju je na ogled četrta zaporedoma razstava slikarjev amaterjev Slovenskih kulturnih društev „Lipa“ Zadar, „Triglav“ Split, „Slovenski dom“ Zagreb, „Bazovica“ Reka ter slovenskih slikarjev iz Novega mesta in Šentjerneja, kakor tudi slikarjev amaterjev iz Zadra, Sv. Filip in Jakova in Turnja, zbranih v likovni koloniji Maj 2011 Turanj. Pričakuje se, da si bo ta izreden kulturni dogodek v Turnju do 4. junija, ko je razstava odprta, ogledali številni obiskovalci, pa tudi turisti.
Likovna kolonija Maj 2011 Turanj in razstava slik udeležencev poteka v organizaciji Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar s predsednico Darjo Jusup, pod pokroviteljstvom Občine Sv. Filip in Jakov, v okviru Mednarodnega dneva kulturne različnosti, katerega pokrovitelji so Mesto Zadar in Zadarska županija. Gostitelj umetnikov je Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije SKD „Lipa“ Zadar.

"To je resnično velik dogodek za naš kraj, za naš Turanj", je povedala Jovita Pirović, predsednica Krajevnega odbora, da je že četrto leto, zahvaljujoč predvsem zakonskemu paru Arzenšek Ruži in Jožetu, ter predsednici slovenskega društva v Zadru Darji Jusup, Turanj izbran za gostitelja likovne kolonije. "Še pred nekaj leti, je bilo nepredstavljivo kulturo seliti v manjša mesta", je pripomnila Pirovićeva, ter dodala, da je likovna kolonija konkreten prispevek bogatejši turistični ponudbi.
turanj 2011

Bogati umetniški življenjepisi

Jože Arzenšek je predstavil udeležence likovne kolonije. Razstavljeno je 25 tematskih slik naslikanih v okolju turanjskega in filipjanskega ambijenta v slikarskih tehnikah olje na platnu, akril na platnu, akvarel in grafika. Avtorji so Marija Donadić iz Reke, Adica Dobrić Jelača in Stanka Novković iz Zagreba, Ivan Kosmos, Aleksandra in Petar Hajdić iz Splita, Boža Jambrek iz Šentjerneja in Kristina Engel iz Novega mesta. Kulturnemu dogodku v Turnju pa so, z voditeljem Jožetom Arzenškom, veliko prispevale tudi članice „Lipe“: Nada Pia Bajlo, Majda Radović iz Vira, ter Marija Balen in Zrinka Majica iz Sv. Filip in Jakova.

Večina slikarjev je razstavljala samostojno in na skupinskih razstavah v Sloveniji, na Hrvaškem ter v Evropi, še posebej v Nemčiji, je poudaril Jože Arzenšek, ki z družino živi v Turnju, ter dodal, da so vrata likovne kolonije široko odprta za vse ljudi, ki imajo radi umetnost in človeka.

V glasbenem delu programa je nastopil pevski zbor Kulturnega društva „Maslina“ iz Turnja in ženska klapa Karmel iz Turnja. Adica Dobrić Jelača je s svojo izredno „a capela“ izvedbo koroške hudomušne pesmice popestrila otvoritev. Del svojega pesniškega ustvarjanja sta predstavila članica „Lipe“ Andreja Jezeršek Malta in Elvis Serdar, oba člana Skupine neafirmiranih piscev Zadarske županije.
Po otvoritvi razstave smo nadaljevali s prijetnim druženjem.

Darja Jusup