Ponovna postavitev spominske plošče

datum: 18.09.2012

kategorija: Novice SIM


fgb

V soboto, 29. 9. 2012. Ob 17. uri, se je pred Univerzo v Ljubljani odvijal slavnostni dogodek, ponovne postavitve spominske plošče bazoviškim junakom.
Plošča je bila postavljena že leta 1931, vendar kasneje odstranjena.

Dogodka so se udeležili državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Matjaž Longar, bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, predsednik Zveze združenj borcev za vrednoste NOB Janez Stanovnik, poslanec v Državnem zboru Jožef Jerovšek in ostali, ki so s svojim prihodom počastili spomin na prve borce proti fašizmu.


Zahvaljujemo se Društvu TIGR, Odboru za proslavo bazoviških junakov - Trst, Univerzi Ljubljana in Mestni občini Ljubljana,
za sodelovanje in njihov prispevek k ponovni postavitvi spominskega obeležja.

uni turkMinister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport prof. dr. Žiga Turk

uni rogel
Janez Rogelj, glavni tajnik Slovenske izseljenske matice
uni rektor
Rektor Univerze prof. dr. Radovan Stane Pejovnik
uni janković
Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana
uni bevk
Marjan Bevk, predsednik Društva TIGR
tigrovka1tigrovka2
Članici Kluba Mladih Tigrovcev - recitacija,
golobar
Moški pevski zbor Golobar iz Bovca (Foto: N. Rovan)
uni govorniki
Na fotografiji z leve: Rektor Univerze, prof. dr. Radovan Stane Pejovnik, Minister prof. dr. Žiga Turk, predsednik Ustavnega sodišča prof. dr. Ernest Petrič, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, Janez Rogelj, glavni tajnik SIM, Marjan Bevk, predsednik Društva TIGR
uni odkritje
Odkritje plošče
uni spomenik
uni položvrnca Položitev venca

uni po polož venca na fotografiji z leve: Milan Pahor, predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov, Janez Rogelj, glavni tajnik SIM,
Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana,
Vladimir Pezdirc, prof. na akademiji za likovno umetnost ter oblikovalec spominske plošče in Radovan Stane Pejovnik, rektor Univerze Ljubljana.


FOTO: Žuža Pižent

V prostorih SIM je v torek, 25. 9. 2012, ob 12. uri, potekala novinarska konferenca
na kateri so; predsednik društva TIGR Marjan Bevk, predsednik odbora za proslavo bazoviških junakov Milan Pahor, glavni tajnik SIM Janez Rogelj, tajnik društva TIGR Miha Pogačar in urednik publikacij TIGR Lucijan Pelicon, predstavili projekt ponovne postavitve spominske plošče bazoviškim junakom.

tiskovka tiskovka2

Leta 1931 so primorski študentje iz Julijske krajine - Trsta, Gorice, Reke in Istre v znak spomina na štiri (na Tržaškem procesu 5. september 1930 ) usmrčene junake iz Primorske (Bidovc, Marušič, Valenčič in Miloš ), postavili spominsko ploščo.

Plošča je bila postavljena poleti 1931 na vrtu l Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu. Kmalu je postala simbol, ne samo spoštovanja do žrtev temveč zahtev za popravek Rapalske meje. Ljubljanska občina je ta spomenik imenovala celo »Plošča zasedenemu ozemlju pred Univerzo«.
Glede na lokacijo ( pred Univerzo) in njeno avtonomnost, je plošča zdržala vse pritiske, predvsem politične.

26. 2. 1942, pa je visoki komisar za ljubljansko pokrajino s posebnim odlokom ukazal odstraniti in uničiti vse "ne-italijanske zastave, fotografije bivših osebnosti preostale jugoslovanske države ali embleme in simbole, ter stenske napise te države «.
Prav tako je odredil, da se vse predmete odstrani »in da se takoj zažgejo, ali kakorkoli uničijo po nalogu in pod osebno odgovornostjo predstojnikov uradov«.
Plošča je bila tako po tem datumu odstranjena in uničena.

Slovenska izseljenska matica je pri svojem delu vseskozi mnenja, da obstaja slovenski enotni kulturni prostor. Prav tako pa dosledno izvršuje določbe 5. člena Ustave RS, ki govori o skrbi Republike Slovenije, za vse svoje dele narodnega telesa širom sveta. Zato si je pred letom dni zadala cilj, da bo to močno simbolno točko ponovno postavila v srcu Slovenije, prestolnici Ljubljana.

Pri tem so nas podprli: Društvo TIGR, Odbor za proslavo bazoviških junakov iz Trsta, Rektorat ljubljanske univerze in Mestna občina Ljubljana. Ploščo je izdelal kamnoseštvo Sandi Čevnja iz Sežane, po načrtih prof. Vladimirja Pezdirca.

Plošča predstavlja »valove-vse je v stalnem prihajanju in odhajanju », besedilo pa je identično kot je bilo na originalu iz leta 1931.
VABIMO VAS

na svečano odkritje spominske plošče bazoviškim junakom,
ki bo v parku pred stavbo Univerze
na Kongresnem trgu 12, v Ljubljani,
ponovno postavljena
v soboto, 29. septembra, ob 17. uri.


Spominsko ploščo so na to mesto leta 1931 postavili študentje Julijske krajine, vendar je bila leta 1942 odstranjena in uničena.

Ploščo bosta odkrila predsednik društva TIGR Marjan Bevk in predsednik odbora za proslavo bazoviških junakov iz Trsta Milan Pahor.

Za kulturni program bo poskrbel MPZ Golobar iz Bovca in člani Kluba mladih Tigrovcev – dijaki iz umetniške Gimnazije Nova Gorica.

Slavnostni nagovor bodo imeli:
Janez Rogelj, glavni tajnik Združenja Slovenska izseljenska matica,
Prof. dr. Stane Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani in
Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana.

ORGANIZATORJI IN PODPORNIKI:
Društvo TIGR
Združenje Slovenska izseljenska matica
Univerza v Ljubljani
Odbor za proslavo bazoviških junakov - Trst
Mestna občina Ljubljana