23. likovna kolonije za Slovence po svetu

datum: 26.06.2013

kategorija: Novice SIM


V petek 14. junija 2013 je bila na Mostu na Soči zaključena 23. likovna kolonija za slovence po svetu. Zaključka z otvoritvijo razstave se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

Letošnja likovna kolonija je potekala po ustaljenem in zanimivem programu. V petek, 7. junija so se  izbrani likovniki medsebojno spoznali v gostišču Vuga na Moasu na Soči. Pozdravil jih je predsednik Turističnega društva most na Soči in soorganizator  kolonije g. rado Taljat in predstavnica SIM Ženja Pižent Shadolc. Likovniki, ki so se kolonije udeležili iz vseh koncev sveta od Jamajke do Novega Sada, so se predstavili in spregovorili nekaj besed tudi o svojih likovnih dosežkih. Mentorica kolonije Monika Ivančič Fajfar  je zbranim še enkrat predstavila koncept ali rdečo nit kolonije z naslovom "Ujeto v kvadrat".  S konceptom kolonije so bili izbrani likovniki že seznanjeni, pa vendar je dobrodošlo, da jim je svoje razmišljanje predstavila tudi mentorica, likovna kritičarka in umetnostna zgodovinarka.

Likovniki so se ob večerji spoznali tudi med seboj. Nekateri so se kolonije v preteklosti že udeležili. V teku večera so organizatorji predstavili tudi program, ki obsega več kot samo likovno ustvarjanje,  saj domačini likovnikom  v tednu kolonije predstavijo tudi okoliške znamenitosti, obrtnike domače obrti, v času kolonije pa potekata tudi prireditvi Gospodarski dnevi in Noč na jezeru, ki privabita številne turiste in goste iz vseh krajev Slovenije.

Razstava slikarskih del je vsako leto posebna, saj lahko ugotovimo različne interpretacije  teme likovne kolonije in  svojevrstega izražanja likovnikov, ki so vsak zase unikatni in zato tudi izrazno različni.  

Letošnja razstava je bila toliko bolj svečana, ker je razstavo likovnih del odprla ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel. V svojem nagovoru je poudarila pomembnost izražanja skozi umetnost med slovenskimi izseljenci in dodala, da  Urad tovrstno dejavnost vedno podpira. Poudarila je možnosti  za širitev ustvarjalno umetniškega in drugega delovanja, krepitev slovenskega rodoljubja, spodbuditev srečevanja ter povezovanja Slovencev in vseh ljudi dobre volje, kar je vedno bolj potrebno v današnjih težkih časih, ko je Slovenija na pragu novih sprememb. Pa ne le sprememb v ekonomskem, pravnem, socialnem in drugem načinu delovanja države, pač pa tudi  sprememb v naši zavesti in samozavesti.

 Tako organizatorji kot umetniki so bili počaščeni zaradi ministričine prisotnosti. Letošnja likovna dela so bila, mogoče tudi zaradi teme, v večini  abstraktna, vendar so se  med izbranimi deli našli tudi izrazito realistični motovi čudovite pokrajine Mosta na Soči. Nemalo likovnih del je med obiskovalci vzbudilo zanimanje za nakup slike. To je zagotovo poklon izvrstnemu delu in dobra motivacija za nadaljno umetniško ustvarjanje.

 

ministrica kolonijakolonina govorkolonija slikarjikolonija2013