Dan državnosti v Hildnu

datum: 06.09.2013

kategorija: Novice SIM


V društvu Maribor v nemškem Hildnu, je bilo v juliju pestro. Preberite, kako dejavno so obeležili slovenski dan državnosti!

V soboto, 29. 7. 2013, smo v Društvu Maribor Hilden obeležili dan državnosti. Zbrali smo se v društvenih prostorih. Vreme nam je bilo kljub slabši napovedi naklonjeno, zato so člani društva pripravili prostor za kasnejše druženje zunaj, na dvorišču.

V klubskih prostorih je zgodaj popoldan potekala delavnica za otroke. Ob pesmici Barčica po morju plava so otroci izdelovali papirnate ladjice, barvali, spoznavali slovenske besede in se pogovarjali o prihajajočih počitnicah. Nastalo je veliko lepih izdelkov, nekaj ladjic je bilo prav mojstrsko pobarvanih. Manjkala ni niti slovenska zastava.

Maribor3

Ko so se zbrali v prostoru še odrasli, smo se v kulturni prireditvi spomnili naše domovine Slovenije. Zapeli smo slovensko himno, prisluhnili pozdravnim besedam predsednika društva Jožeta Pahiča in besedilu o slovenskem osamosvajanju od plebiscita do priznanja Slovenije. Naši Sloveniji smo zaželeli vse najboljše za rojstni dan. V pregledu slovenskih ljudskih lirskih pesmi smo si bili edini, da je slovenska ljudska pesem res tisto narodovo bogastvo, ki človeka spremlja od rojstva do smrti. Udeleženci so ob recitiranju pesmi tudi zapeli. Največji aplavz je za svoj nastop požela Gisela, ki se že nekaj časa uči slovenščino.

Po kulturnem programu smo se odpravili na dvorišče, kjer je bilo vse pripravljeno za pogostitev. Ob članih društva, ki so pripravili prizorišče, ne smemo pozabiti na gospodinje, ki so pričarale različne solate in sladice. Glavni za žarom pa je bil spet naš Rajko.

Maribor2

Društvo Maribor iz Hildna pa se je teden dni prej, 22. in 23. junija 2013, predstavilo na prireditvi Fest der Völker na osrednjem trgu v Hildnu. To je mednarodni festival, na katerem so letos sodelovala društva iz Grčije, Italije, Maroka, s Portugalske, iz Srbije, Turčije in rusko govoreči Nemci. Slovenci so na stojnici ponujali hrano in pijačo ter z gosti kramljali o Sloveniji in njenih lepotah. Obisk je bil zelo dober, ljudje se niso mogli upreti čevapčičem, skoraj že slovenski jedi, in klobasam z različnimi dodatki. Za glasbo je v elitnem terminu, v soboto zvečer, poskrbela skupina Statenberški muzikanti s slovenskimi polkami in valčki. Obiskovalci so zraven zapeli in tudi zaplesali.

Lahko rečemo, da je prireditev spodbudila Slovence iz Hildna ter bližnje in daljnje okolice, da so se pridružili praznovanju. Pri slovenski stojnici je bilo ves čas slišati slovensko besedo, ljudje so se veselili, da so se srečali, mnogim je bilo ob tradicionalnih Avsenikovi Sloveniji in Slakovi V dolini tihi prav toplo pri srcu. Tudi takšni stiki z domovino štejejo, če živimo tako daleč stran!

Martina Tomšič

Maribor4Maribor5Maribor1