Intimni zemljevid Andreje Malta

datum: 07.01.2014

kategorija: Novice SIM


Dvojezična zbirka pesmi Andreje Malta je bila predstavljena sredi decembra v zadarski mestni knjižnici. Na pobudo predsednika SIM Sergija Pelhana, pa se je družba Slovencev , ki je silvestrovala v Zadru, srečala s predsednico Darjo Jusup in Andrejo Malta na obali pri znamenitih zadarskih orglah. V toplem decembrskem popoldnevu, so na obali recitirali pesmi iz zbirke in preživeli nekaj ur v družbi predstavnic društva Slovencev Lipa Zadar.

 

V prepolni dvorani Mestne knjižnice Zadar je v petek 20. decembra 2013 ob 18,00 uri predstavljena prva knjiga Andreje Malte, „zadarske Slovenke“, z naslovom –„Po stezah spominov

Članica Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar in zadarskih piscev „Zapis“, Andreja Malta je objavila dvojezično zbirko pesmi in kratke proze opremljene z ilustracijami, ki so nastale na likovni koloniji Slovenskega društva Lipa – Maj 2012-Turanj. Knjigo je predstavil Janez Rogelj, donedavni tajnik Slovenske izseljenske matice iz Ljubljane, pesmi pa so recitirale članice Lipe v slovenskem in hrvaškem jeziku.

Pesnica bolečine in ljubezni z veliko nadarjenostjo, to je o avtorici napisala Marija Ivoš v uvodni besedi: „Vsak, ki si zaželi potoniti v njeno magično petje poezije, v nemir, radost in lepoto, kdor si zaželi pobegniti od hrupa in odtujenosti naj se potopi v Andrejine stihe, da v njih išče in poišče svoj mir v radosti lastnih spominov in sanj.“

Staša Aras, članica ZaPisa, društva neafirmiranih piscev Zadarske županije, je povedala, kako zbirka predstavlja intimni zemljevid pesnice, katera z vsakega lista nudi izpisanost lastnega prostora, spominov in emocij.

Z poezijo Andreja spaja kulture in ljudi, kakor je tudi sama priznala, pisanje je njena prva ljubezen. Še naprej nadaljuje z pisanjem poezije in proze v slovenščini in kratke proze v hrvaščini, pa ne sumimo, da se bo njeno ustvarjanje ponovno našlo med platnicami nove knjige.

Literarni večer je moderirala Darja Jusup, predsednica Lipe Zadar, z svojim nastopom, pa so ga polepšali še nastopi trija RENESTA COBBLER STRINGS in sopranistke Marte Musap.

 

 

Darja Jusup