Slovo od Violet Ruparcich

datum: 04.06.2014

kategorija: Novice SIM


V petek, 30, maja 2014, je 78 letu starosti je umrla rojakinja Violet Ruparcich. Bila je izredno zavzeta društvena delavka, včlanjena v številna slovenska in hrvaška društva v Pittsburghu.

 

 ruparcichViolet je bila rojena leta 1935 v Crisholm v Minnesoti, po srednji šoli se je preselila v Pittsburgh in  diplomirala sociologije ter začela učiti v Pittsburghu v  državni šoli.

Leta 1964 je začela raziskovati svoje  korenine in odšla v Ljubljano. Pridobila je štipendijo Slovenske izseljenske matice in začela študirati slovensko folkloro in koreografijo.

S partnerjem Johnom Gregurichem je ustanovila ansambel Pittsburške tamburice in z njimi prepotovala svet. Violet je bila namreč odlična pevka, s skupino je posnela   številne albume.

 Vioelt je bila med drugim tudi  turistična vodička in z največjim veseljem je rojake iz ZDA pripeljala v Slovenijo. Bila je tudi urednica ter voditeljica slovenske radijske oddaje na radiu v Pittsbourghu.

Vilet Ruparcich je bila med rojaki v ZDA kot tudi domovini  izredno priljubljena in zagotovo jo bodo pogrešali v svojih vrstah.

Sorodniki in  številni prijatelji jo bodo lahko na zadnjo pot pospremili v petek, 6. junija na pokopališču St. Josephs Catholic Church v Chisholmu.

V Ljubljani bo žalna maša  na isti dan, v petek, 6. junja 2014 ob 17. uri v cerkvi sv. Križa na Žalah.

 

Vsem žalujočim izrekamo globoko sožalje.