Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva

datum: 14.11.2014

kategorija: Novice SIM


Na pobudo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu bo 19. novembra na Bledu v stavbi IEDC - Poslovne šole Bled 6. poslovna konferenca z naslovom Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva. Gre za posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno z Avstrijske Koroške, na katerega so vabljeni predvsem podjetniki zgornje-gorenjske regije.

 Poslovna konferenca pomeni nadaljevanje izvajanja aktivnosti Urada na področju spodbujanja gospodarskega povezovanja Republike Slovenije s slovenskimi gospodarstveniki v zamejstvu in po svetu.Podobne konference so potekale junija 2012 v Grosupljem, oktobra 2012 na Ptuju, aprila 2013 v Idriji in Cerknem, oktobra 2013 v Termah Čatež in maja letos v Kopru, število udeležencev pa se je sčasoma povzpelo tudi do sto.

Urad želi s konferencami na lokalni ravni povezati podjetnike iz lokalnega okolja s podjetniki slovenskega rodu v zamejstvu in tokrat predvsem z Avstrijske Koroške.

Zelo dobrodošli so tudi napovedani slovenski udeleženci iz Nemčije, Italije, Hrvaške in celo Slovaške. Namen posveta je med drugim prav pomoč podjetnikom iz Slovenije pri prodiranju na tuja tržišča in pri intenziviranju proizvodnje, prodaje ter drugih dejavnosti. Takšne ustanove, pa tudi sami podjetniki slovenskega rodu, so dragocen vir informacij o posebnostih zakonodaje v tujini, hkrati pa lahko nudijo pomoč pri navezovanju stikov s posameznimi podjetji in pri premagovanju ovir na področju poznavanja jezika in poslovne kulture v posamezni državi. Po drugi strani ima poslovanje za podjetnike izven Slovenije še »dodano vrednost« ohranjanja stikov z matično domovino oziroma državo.

Urad kot pobudnik in soorganizator posveta želi predvsem spodbuditi srečevanje in medsebojno komuniciranje med naštetimi gospodarskimi subjekti. Po končanem srečanju pa je predvsem na strani ostalih soorganizatorjev in samih udeležencev, da iz na novo stkanih poslovnih vezi zrastejo novi, konkretni projekti in posli.  K temu bo pripomogel tudi organiziran ogled nekaterih uspešnih podjetij v regiji naslednji dan, 20. novembra.

 Pri organizaciji konference bodo z Uradom sodelovali Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR), Območni obrtno-podjetniški zbornici Jesenice in Radovljica, GZS Območna zbornica za Gorenjsko, IEDC- Poslovna šola Bled, občine Bled, Gorje, Kranjska gora in Radovljica ter z avstrijske strani meje Slovenska gospodarska zveza iz Celovca.

Priložen je osnutek programa konference (vprašaji v oklepaju pomenijo, da govorec ali naslov prispevka še ni stoodstotno potrjen).

 Morebitne dodatne informacije: dr. Zvone Žigon, zvone.zigon(at)gov.si, tel. 01 230 8011.

 

vir; Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu