Od morja do krasa

datum: 13.04.2016

kategorija: Novice SIM


V soboto 9.aprila je bil v Divači organiziran  koncert Mešanega pevskega zbora Divača in Mešanega pevskega zbora Triglav iz Splita.

Pred polno dvorano osnovne šole dr. Bogomirja Magajne je bil izpeljan  zelo uspešen koncert Mešanega pevskega zbora Triglav iz Splita, ki ga vodi zborovodkinja prof. Tatjana Kurajica.

V eno urnem koncertu slovenskih  in tudi hrvaških pesmi je bilo občinstvo  navdušeno predvsem nad dalmatinskimi pesmimi. Ni slučaj, da je bilo temu tako, saj med pevci slovenskega društva Triglav, ki deluje že 20 let, nastopajo tudi člani, ki so rojeni Splitčani.

Tudi pevci  in pevke mešanega pevskega zbora Divača, ki ga  vodi zborovodja Matej Penko, so pokazali, da žive v kraju v katerem delujejo že več kot  120 let , s posameznimi vmesnimi prekinitvami, različni pevski zbori.

Oba slavnostna govornika,  županja občine Divače ga. Dolgan in predstavnik Združenja slovenska izseljenska matica g.  Janez Rogelj sta poudarila izreden pomen pevske kulture pri povezovanju ljudi, ki živijo v tujini s svojo domačo, rodno grudo. Tako ni slučaj, po besedah Roglja, da so prav pevski zbori Slovencev po svetu tisi, ki prvi začno zbirati rojake  v določenem kraju in začno s povezovanjem novega okolja  s starim. Županja pa je izrazila veliko zadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem in tudi pričakovanjem  po nadaljevanju le-tega  s povezovanjem  tako pevcev in zborov , kot tudi krajev iz katerih pevci prihajajo.

J.R.