Predavanja J. Valenčiča: Slovenke v ameriški kulturi

datum: 07.09.2016

kategorija: Novice SIM


Od začetka poletja je v NUK v Ljubljani postavljena razstava z naslovom V obljubljeno deželo: Slovenke v ZDA. Do danes si je to razstavo ogledalo skoraj 9000 obiskovalcev.
Na začetku nas je po razstavi popeljala ga. Helena Janežič, ena od avtoric razstave. To je bilo prvo javno vodenje po tej razstavi.
Nadaljevali smo v sejni sobi, kjer je o Slovenkah v Ameriki pripravil predavanje g. Joe Valenčič.

Joe Valencic je predsednik slovensko-ameriškega glasbenega muzeja oziroma Hiše slavnih polka glasbe, je tudi regionalni predsednik društev SNPJ (Slovenska narodno podporna jednota), po izobrazbi je strokovnjak za trženje in oglaševanje, v Clevelandu vodi slovensko radijsko oddajo, ukvarja pa se tudi s filmi.

199   212   208

V Clevelandu slovenska zavest živi naprej. Še vedno imajo veliko infrastrukturo: osem kulturnih domov, dve župniji, slovenski dom za ostarele, nekaj podjetij še vedno dela domače izdelke, na primer kranjske klobase, krvavice.

V svojem predavanju je izpostavil predvsem vlogo žensk, Slovenk v ameriški kulturi. O njihovem prispevku k ohranjanju slovenske zavesti, o organiziranju kulturnega življenja Slovencev, ki je po besedah predavatelja doživelo pravo renesanso med dvema vojnama. Organizirali so svoje dejavnosti v kulturnih domovih. Delovali so v glasbenih skupinah, pevskih zborih kot tudi pravih opernih zasedbah. Zelo živahno je bilo tudi v dramskih skupinah, plesnih, predvsem folklornih. Veliko je tudi Slovenk, ki se ukvarjajo s pisanjem, nekaj vidnih predstavnic je danes tudi v političnem življenju. Posebno pomembno je tudi učenje slovenščine predvsem mlajših, otrok. V današnjem času poteka  v sobotnih šolah. 

Kulturno življenje naših rojakov je zelo pestro, dobro organizirano, saj v Ameriki živi okoli 400.000 Slovencev in njihovih potomcev, danes tudi  že 5. generacija prvih priseljencev.

203   206   216

Če imate čas, priporočam ogled zanimive in poučne razstave!