Aleksandrinke v Varaždinu

datum: 26.02.2018

Na povabilo Slovenskega društva Nagelj v Varaždinu in v sodelovanju z Združenjem Slovenska izseljenska matica ob praznovanju Dneva kulture, se je 24. 2. 2018 zgodil prijeten in zanimiv dogodek v gledališki stavbi v Varaždinu.

Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, Društvo žena Prvačina in Prvačka pleh muzika so združili moči za skupni nastop, ki je navdušil številne obiskovalce. Tematika izseljevanja, dela v tujini,  je prebivalcem Varaždina dobro poznana in blizu. Gledališka uprizoritev aleksandrink prizadevnih članic Društva žena iz Prvačine, ki ohranja izvorno govorico aleksandrink in nastopa v izvirnih oblekah, je pritegnila zanimanje obiskovalcev. Prvačka pleh muzika, ki ima za sabo več kot stoletno tradicijo, je v pomlajeni zasedbi in s kakovostjo navdušila. Povezava glasbe in igrane predstave aleksandrink se je ujela v sozvočju in dobro dopolnjevala. Kljub zahtevni tematiki izseljevanja je Vesna Humar s prepletom Prešernovih poezij hudomušno zaokrožila praznovanje kulturnega praznika, s tonom sedanjosti pa sta prireditev prisrčno uokvirila devetošolec Jurij in petošolka Meta.

Aleksandrinke   Aleksandrinke   Aleksandrinke

Vse nastopajoče in predsednika SIM, g. Sergija Pelhana, je prijazno sprejela gostiteljica, ga. Barbara Antolić Vupara, ki se je izkazala kot odlična turistična vodnica po pravljično zasneženem Varaždinu.

Aleksandrinke   Aleksandrinke   Aleksandrinke

Taka srečanja in povezave tkejo številne prijateljske  vezi, so most med matično domovino in izseljenci, omogočajo spoznavanje življenja na eni in drugi strani in odpirajo poti za nadaljnje sodelovanje ter plemenitenje kulture in jezika.

d.K.