ODŠEL JE ANTON STIPANIČ

datum: 13.03.2018

Te dni je za vedno odšel Anton Stipanič, dolgoletni član Združenja Slovenska izseljenska matica.

Rodil se je leta 1928 v Kloštru pri Gradcu v Beli krajini. Pred leti je napisal knjigo Od pastirja do direktorja, v kateri je opisal svoje pestro in izjemno življenjsko zgodbo. Po požigu domače hiše je še ne petnajstleten odšel v partizane. Po vojni je opravljal različne naloge, med drugim je bil tudi direktor Iskre, nekdanjega paradnega konja slovenskega in jugoslovanskega gospodarstva. Bil je tudi zagret radioamater. Leta 2005 je Belokranjskemu muzeju v Metliki poklonil bogato zbirko radijskih aparatov.

Stipanič

»V življenju sem opravljal različna dela, od pastirčka pa do direktorja. Rekel bi, da je tisti pravi čas za vsak poklic posebej sam prišel k meni, ob pravem trenutku«, je malo v šali o poklicnih izkušnjah dejal Belokranjec Anton Stipanič, ki je doživel veliko sveta na štirih različnih kontinentih.

Stipanič

V letu 2013 smo v Rodni grudi objavili intervju z nasovom Služba državne varnosti je bila vedno v službi politike. Z Antonom Stipaničem se je takrat pogovarjala novinarka Blanka Markovič Kocen,