Novice iz Zadra

datum: 17.04.2018

Zapis o čezmejnem sodelovanju KUD Ribiški muzej tržaškega primorja iz Križa pri Trstu s Slovenskim kulturnim društvom Lipa Zadar in Mestno knjižnico Zadar

Na morskem torku predavanje Franka Košute o Ribiškem muzeju tržaškega primorja.

Zadrani so žposlušali o stoletni slovenski tradiciji izlova tune.

To je bilo zares zanimivo predavanje  Franka Košute. Na zelo zanimiv način nam je pripovedoval o dragoceni tradiciji tega slovenskega malega mesta, v katerem je bilo nekoč ( vse do 50-tih in 60-tih let prejšnega stoletja) več kot 600 profesionalnih ribičev.

V organizaciji Mestne knjižnice Zadar in Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, je v torek organiziran Morski torek na temo Ribiški muzej tržaškega primorja iz Križa pri Trstu.

Franko Košuta, inženir strojništva in ladjedelništva, dobitnik Priiznanja predsednika Slovenije Boruta Pahora za ohranjanje identitete Slovencev kot pomorskega naroda, je na znani tribini Morskega torka, izvajal  zelo zanimivo predavanje o Ribiškem muzeju tržaškega primorja iz mesta Križ pri Trstu, na področju kjer prebivaju  Slovenci, od naselitve od sedmega stoletja zahodno od Trsta do izliva reke Timave, v pokrajini Furlaniji in Julijski krajini. Vsem prisotnim, članom Lipe Zadar, predstavnikom Ribolovnog društva Zubatac, je približal stoletno tradicijo tega kraja, vezano za izlov tune in drugih rib.

Darja Jusup, predsednica Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar je navdušena s temo Morskega torka, še posebej pa s predavateljem in organizacijo, za katero ima samo besede pohvale.

"To je bilo zares zanimivo predavanje  Franka Košute. Na zelo zanimiv način nam je pripovedoval o dragoceni tradiciji tega slovenskega malega mesta, v katerem je bilo nekoč ( točno vse do 50-tih in 60-tih let prejšnega stoletja) več kot 600 profesionalnih ribičev."

Danes profesionalnih ribičev ni več. Ampak, to malo mesto, Križ pri Trstu, je kljub temu uspelo zadržati jezik, kulturo in običaje svojih prednikov. Še posebno so ponosni na svoj način izlova tune, je povedal  Franko Košuta.

" Lov na tune se je odvijal na nasledni način. Iz tunara so gledali kako se tune približujejo. Na morju je bila ladja z mrežo in v desetih minutah so morali  zaokrožiti celo jato tun in jih uloviti. Na ladji so bili samo štirje mornarji, kar samo potrjuje, kako so morali biti spretni in okretni. Na obali so jih čakali ribiči, ki so upravljali z drugim koncem mreže in hkrati v zelo kratkem času zaokrožili jato tun, " je pojasnil  Košuta.

Poslednji izlov tun je zabeležen 1957. leta. Edini spomin na njih najdete v Ribiškem muzeju tržaškega primorja v Križu pri Trstu.

Ohranjeno je in zbrano veliko starih ladij in ribiškega orodja, ki nazorno prikazujejo nekdanji način življenja in izlova tune, ter kako spretni in izvrstni so bili v tej dejavnosti meščani tega kraja. Zahvaljujoč muzeju so uspeli ohraniti 100 in več let staro tradicijo, da bi se bodoče generacije lahko o njej učile ter jo nekega dne morda ponovno tudi obudile.

Na koncu je Darja Jusup povedala, kako lepo  je bilo doživeti ponovno srečanje članov zadarske družine Košuta in predavatelja Franka Košute po 40-ih letih.

V sklopu Morskega torka je nastopil moški pevski zbor Vesna iz Križa pri Trstu, ki deluje že 70 let. Vodi ga Rado Milič. Na repertoarju so bile slovenske in dalmatinske pesmi, ki so posebno navdušile vse prisotne.

Tekst: Darja Jusup

Foto: Ante Kolanović