FEŠTA ZADRSKIH SLOVENCEV

datum: 25.02.2019

Člani Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, ki združuje Slovence in prijatelje Slovenije na zadarskem območju, so obeležili največji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan in izvedli štirinajsto redno letno skupščino.
To je 143. program, ki ga organizira naše društvo. Nadaljujemo z spodbujanjem mednacionalnega sodelovanja kakor tudi z ohranjanjem slovenskih običajev in jezika, je povedala predsednica Darja Jusup. Še posebej je poudarila, da so zadarski Slovenci uspešni in visoko integrirani v hrvaško družbo.

Poleg članov Lipe, so na skupščino in proslavo, ki se je 15. februarja odvijala v Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice Zadar, prišli številni gosti. O pomenu Prešernovega dneva je spregovorila Andreja Malta, tajnica društva Lipa  in povedala, da so Slovenci edini na svetu, ki svoj kulturni dan obeležujejo kot nacionalni praznik.

Zadar 8. feb.

Med navzočimi gosti so bili poleg članov Lipe še član  Sveta srbske nacionalne manjšine in  Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije Mile Matić, Mirjana Majić, predsednica Makedonskega društva Biljana, Nikola Šimić Tonin predsednik Hrvaškega književnega kluba, podružnica Zadar.

Zadar 8. feb.   Zadar 8. feb.

Člani Lipe so na skupščini enoglasno potrdili poročilo o delovanju za leto 2018 in program dela za tekoče leto, ki ga je predstavila predsednica nadzornega odbora. O številnih aktivnostih je poročala Darja Jusup. Povedala je o uspešni proslavi Prešernovega dneva, ko je nastopil Oktet Vitis iz Metlike, o poteku 11. Mednarodne Likovne kolonije Maj 2018 Turanj katere se je udeležilo 14 slikarjev iz društev na Hrvaškem in na otvoritvi razstave s kulturnim programom je v projektu mednacionalnega sodelovanja nastopil KUD Maslina iz Turnja in Trio Vetrnica iz Gorišnice. Posebno odmeven je bio nastop Folklornega društva Bled  na 13. Mednarodnem dnevu kulturne različnosti z bogato stojnicu slovenskih tradicionalnih jedi, ki so jih pripravile članice društva.

Uspešno je potekalo sodelovanje med društvi Slovenski dom Bazovica Reka, zadnji nastop Pevskega zbora  (zaključili delovanje) KUD Dr. France Prešeren Šibenik in Retrospektivna razstava 10. Mednarodne likovne razstave SKD Lipa Zadar z recitalom.

Uspešno smo sodelovali na prireditvah Sejem cvetja in Ladja kulture. Številnih literarnih prireditev sta se,  kljub vročemu poletju udeležili Andreja Malta in Marija Ivoš z recitali v slovenskem in hrvaškem jeziku.

V projektu obeležavanja Mednarodnega dneva človekovih pravic je odprta Retrospektivna razstava 11. Mednarodne likovne kolonije Maj 2018 Turanj in številni obiskovalci so uživali ob nastopu znanega zadarskega kantautorja Maria Padelina.

V kulturnem delu programa je Andreja Malta podala razmišljanja o pomenu kulture, Zorica Buljanović je recitirala avtorske pesmi,  Marija Ivoš  svoje spomine na Teto Malčko. Pesem iz  zbirke V pesmi potisnjena je recitirala Adrijana Ivoš, vnukinja avtorice Marije Ivoš.

Zadar 8. feb.   Zadar 8. feb.

V projektu kulturnega sodelovanja med društvi s Slovensko izseljensko matico iz Ljubljane so nastopii ljudski godci Trio vetrnica iz Gorišnice pri Ormožu, ki je pod vodstvom Konrada Kostanjevca izvedel splet narodnih in umetnih pesmi.

Praznovanje se je nadaljevalo s pogostitvijo ob pesmi v veselem razpoloženju.