Razstava likovnih izdelkov jezikovno-ustvarjalne poletne šole

datum: 12.09.2019

Na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu smo razstavili grafike, ki so jih izdelali udeleženci poletne šole Slovenščina malo drugače, pod mentorstvom likovne pedagoginje Natalije Veselič-Martinjak.

Poletna šola je potekala med 14. in 20. julijem 2019 v CŠOD Murska Sobota. Šole se je udeležilo 23 otrok starih med 10 in 15 let.
Otroci so prišli iz 6 držav, iz Italije, Avstrije Irske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Že tri leta na šoli poučujejo iste učiteljice, slovenščino Lea Lehner in Katarina Rebič ter likovno umetnost Natalija Veselič-Martinjak.

Letos so se pri likovni umetnosti učenci ukvarjali z grafiko. Izdelali so pet različnih grafik in vsa dela smo zadnji dan razstavili na zaključni prireditvi. Otroci so nekaj grafik pustili v CŠOD Murska Sobota, da bodo z njimi okrasili zidove centra, nekaj smo jih shranili na matici za razstavo, ostalo so odnesli domov.

S pomočjo predstavitve umetniških del so otroci spoznali umetniško grafiko skozi zgodovino umetnosti.
Izdelali so linorez, motiv ptiča, kuhinjska grafika - zanimivost te grafike je, da jo izdelamo iz pripomočkov, ki jih najdemo doma v vsaki kuhinji, motiv - pod mikroskopom ( vlakna, celice,…), monotipija, motiv - športi ali poklici; kolagrafija, motiv - pod vodo ( različne ribe, sesalci, korale, rastline,…), barvna monotipija z voščenkami na paus papirju s pomočjo voščenk in likalnika, motiv - čustva.

Poletno šolo Slovenščina malo drugače financirata Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

lik   lik   lik

lik   lik