Dobrodošli doma - Sloveniji za 30 let

datum: 07.07.2021

Letošnje srečanje Dobrodošli doma je bilo organizirano v Ribnici, 3. julija 2021.
Kljub še vedno omejevanju in ob upoštevanju potrebnih pogojev, ki veljajo v času epidemije covid 19 in sedaj tudi po njej, smo se srečali in preživeli lep dan, poln nastopov kulturnih skupin iz zamejstva, ostale Evrope in tudi iz sveta.

Slovenska izseljnska matica je organizirala okroglo mizo z naslovom

"Prispevek slovenskih izseljencev k osamosvojitvi Slovenije", ki je potekala v Rokodelskem centru.

DD 2021

Na začetku nas je pozdravil direktor centra in ministrica z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch.

DD 2021      DD 2021

Pogovor je moderiral predsednik matice, dr. Boris Jesih, v pogovoru so sodelovali dr. Matjaž Klemenčič,

Marija Ahačič Pollak, Nadia Molek in dr. Zvezdan Pirtošek.

DD 2021   DD 2021

Vsak od sogovorcev je prispeval delček osebne zgodbe in spomina na čas pred 30. leti, na čas osamosvojitve Slovenije in njenega priznavanja v svetu.

DD 2021

Zaradi epidemičnih razmer z nami niso mogli biti udeleženci iz prekoocenskih držav, so pa na našo prošnjo poslali posnetke, kaj se je takrat dogajalo v Avtsraliji nam je povedala ga. Anica Markič, iz ZDA se je oglasil Joe Valenčič, iz Argentine Jernej Dobovšek in Rok Fink. Za sodelovanje "na daljavo" se jim iskreno zahvaljujemo, kot tudi vsem, ki so bili ta dan z nami v Ribnici.

Združenje SIM letos praznuje 70.obletnico svojega neprekinjenega delovanja. ob tej priložnosti smo pripravili rasztavo o našem delovanu in pomembnih dogodkih, ki so stalnica obstoja matice. Razstavo smo postavili pod arkadami na grajskem dvorišču v Ribnici.

DD 2021   DD 2021

Od 17.ure naprej je na glavnem odru grajskega dvorišča potekal pester in zanimiv kulturni program na katerem so se predstavili posamezniki in skupine iz zamejstva in sveta.

Nekaj utrinkov sobotnega dogajanja.

DD 2021   DD 2021   DD 2021

DD 2021   212264163_1242742379492043_3479874126372056173_n      DD 2021