30. obletnica osamosvojitve Slovenije

datum: 01.07.2021

kategorija: Novice SIM


Letos mineva 30. let od osamosvojitve Slovenije, od trenutka, ko smo krenili na samostojno pot.
To obletnico so praznovali tudi v slovenskih kulturnih društvih v zamejstvu in po svetu s številnimi kulturnimi dogodki.

Predsednik matice, dr. Boris jesih je prisostvoval odprtju razstave Vtisi v Ljubljani, v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so predstavili pričevanja naših izseljencev na čas izpred 30-ih let.

30 let

Glavna tajnica matice je bila 26. junija v Pulju, na praznovanju 20. obletnice SKD Istra in 30. obletnice samostojnosti Slovenije.

30 let   30 let

Ob tej priložnosti so tudi odkrlili spominsko ploščo Ivanu Cankarju, ki je nekaj časa živel in delal v tem istrskem mestu.

30 let   30 let  

 

Predsednik matice je 28. junija obiskal Slovence v Zagrebu, kjer so odkrili doprsni kipa velikega umetnika in člana Slovenskega doma Zagreb Bojana Stupice.

30 let   30 let

Konec meseca je bil tudi zaznampvan z obiski v naših pisarnah.

Sestali smom se z likovnim umetnikom Wilhelmom Heliligerjem, slovenskega rodu iz Nemčije in se začeli dogovarjali o postavitvi njegove razstave v letu 2022 v Sloveniji.

30 let

Delovni sestanek smo imeli tudi z Jožetom Vidicem, vodjo in članom Slovenskega okteta. Ob skupni, 70.obletnici delovanja tako matice kot okteta so potekali zaključni pogovori o nastopu okteta na svečani akademiji matice, ki jo bomo imeli oktobra letos.

30 let

Ob koncu meseca so potekale še zadnje prirpave na prireditev Dobrodošli doma, ki bo 3. julija v Ribnici.