Umrl je Francis Magister - potomec slovenskih izseljencev in največji donator za izgradnjo pediatrične klinike

datum: 09.10.2008

kategorija: Novice iz društev po svetu


V petek, 12. septembra je v St. Margarets Hospital v Pittsburghu, Pensilvanija, ZDA umrl velik prijatelj otrok in eden največjih donatorjev gospod Francis Fran Joseph Magister

V petek, 12. septembra je v St. Margarets Hospital v Pittsburghu, Pensilvanija, ZDA umrl velik prijatelj otrok in eden največjih donatorjev gospod Francis Fran Joseph Magister.

Gospod Francis Magister je bil skupaj s prijateljem Josephom Cvetasem tudi najbolj zaslužen za vsakoletno organizacijo dobrodelne prireditve - golf turnirja, ki je potekal na golf igrišču DEER RUN, katerega lastnik je bil gospod Magister. Uradni organizatorji desetih dobrodelnih golf turnirjev, ki so potekali od leta 1996 do 2005 je bila Slovenska narodna podporna jednota, katere člana sta bila oba.
Tako so postali največji donatorji v akciji za novo pediatrično kliniko v Ljubljani, saj so skupaj zbrali in prispevali 189.868,70 evrov. Vseh skupaj zbranih sredstev je več kot 2.150.000 evrov. Kar ni bilo porabljeno za priprave za gradnjo, je vezano za nakup aparata za magnetno resonanco (več kot 1.150.000 evrov). Donacija
Življenjepis

Francis Fran Joseph Magister
se je rodil 26. aprila 1930 v Pittsburghu kot edini otrok Franka in Christine Baselj Magister.
Franova mati Christine se je rodila 06.07.1909 v Novem mestu in je skupaj s starši v ZDA prišla že kot dojenček. Njegov oče Frank je bil rojen leta 1894 v Šmartnem pod Šmarno goro. V ZDA je prišel po svojem tridesetem letu, nekje med leti 1924 in 1928.
Franov oče je bil po poklicu krojač. V slovenskem delu Pittsburgha je dolga leta imel krojaško delavnico, v kateri je delala tudi Franova mati, ki je bila po poklicu šivilja. Fran jima je, kot otrok, pogosto pomagal v delavnici.
Franov oče je igral frajtonarico. Fran se je rad spominjal njegovega veselja, ko je igral na različnih praznovanjih v Slovenskem domu v Pittsburghu.
Omenjeni dom je bil zgrajen leta 1911 in je največji izmed slovenskih domov v Pittsburghu. V njem so se zbirali rojaki iz Slovenije in si izmenjavali novice. Namenjen pa je bil tudi poročnim slovesnostim.
Franova družina je živela v slovenski skupnosti imenovani Lawrenceville. V bližini je bilo zasebno golf igrišče, kamor so Fran in njegovi prijatelji pogosto zahajali.
Po šolanju je Fran najprej delal v večji veleblagovnici v Pittsburghu, potem pa se je zaposlil v Keystone Box Company. Tam se je naučil izdelovati matrice za izdelovanje škatel različnih stilov in oblik. Kasneje je postal lastnik Allengheny Container Company, kjer je delal vse do svoje upokojitve.
Leta 1952 se je poročil z Joan Carlino. Po poroki sta skupaj delala v družinskem podjetju. V zakonu sta se jima rodila dva sinova in hčerka.

Ko se je Fran po petindvajsetih letih dela upokojil, je prodal podjetje in začel slediti sanjam o lastnem golf klubu. Leta 1993 sta z Joan kupila 62,5 hektarov veliko kmetijo in jo začela spreminjati v igrišče za golf. Sanje so začele postajati resničnost. Leta 1994 je Deer Run Golf Club že začel obratovati, čeprav je bilo igrišče še nedokončano. Že naslednje leto so ga dokončali in igrišče je dobilo vseh osemnajst lukenj, prikolico pa je zamenjala ugledna stavba.

Maja leta 1998 sta z ženo prvič obiskala Slovenijo. Franovo srečanje s slovenskimi sorodniki je bilo nepozabno. Od takrat sta Slovenijo obiskala še trikrat, večkrat pa sta na svojem domu gostila tudi svoje slovenske sorodnike.

Kot član Slovene National Benefit Society, je Frank Slovenski Narodni Podporni Jednoti predstavil idejo o organiziranju golfa za dobrodelne namene, katerega izkupiček bi namenili izgraditvi pediatrične bolnišnice v Ljubljani. SNPJ je bila nad idejo navdušena in prva prireditev, leta 1996, je požela tako velik uspeh, da je postala vsakoletna.

Povzeto po zapisu Biserke Marolt Meden,
predsednice uprave pediatrične klinike