Obisk Novega Sada v okviru projekta "Prijateljstvo za nove čase, skozi pesem in turizem!"

datum: 21.09.2009

Turistična zveza Slovenije in Kuldturno društvo Štajerska skupnosti, so podprle idejo Pera Dimitrijevićeva, pevca starograjskih pesmi, o povezovanju dveh regij skozi glasbo in turizem. Dimitrijević je po rodu iz Vojvodine v Sloveniji pa je ustvarjal 30. let. V sodelovanje je pritegnil tudi Slovensko izseljensko matico, ki zadnja leta zelo uspešno sodeluje s Slovenskim društvom Kredarica v Novem Sadu. SIM je v Novem Sadu že dvakrat gostovala s priznanim novogoriškim Big Bendom Nova, katere so naši rojaki in domačini iz Novega Sada toplo sprejeli.

Tokratni obisk je temeljil na srečanju predstavnikov dveh regij. V petek, 18. 9. 2009, je bila delegacija v sestavi; predsednika Kulturnega društva Štajerska skupnost Rada Bakračevića, predsednika Slovenskega društva Kredarica Srđana Radakovića, slovenske popevke Lidije Kodrič in Matije Cerarja in avtorice tega zapisa, kot predstavnice Združenja Slovenska izseljenska matica, povabljena na srečanje s podžupanom Novega Sada dr. Sašem Igićem. Srečanje s podžupanom je bilo medijsko odmevno, razgovor pa se je odvijal na temo preteklega povezovanja , dobrih izkušenj in nadaljnjega interesa za gospodarsko in univerzitetno povezovanje dveh regij.
Mestna hiša NSNS sSestanek
Po srečanju s podžupanom smo bili povabljeni v Turistično organizacijo Vojvodine, kjer je direktor Gvozden Perković dejal, da je Slovenija zgled za Vojvodino, ki ga z leti poskušajo slediti. Turistična organizacija Vojvodine s Slovenijo že leta sodeluje, njihov zadnji obisk so zabeležili na kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni, ostaja pa želja, da se začne sodelovanje tudi na področju zdraviliškega turizma, kjer ima Slovenija dolgoletne izkušnje.

Kot zaključek delovnega dne, se je zvečer v novosadskem Studiu M odvijala prireditev » Prijateljstvo za nove čase, turizem in pesem«. Na prireditvi, ki je bila uvodoma predstavitev Slovenije, sta nastopila gosta Lidija Kodrič in Mitja Cerar iz Slovenije in Ljiljana Petrović in Minja Subota iz Srbije (na fotografiji druga in prvi z desne).
Subota petrovič Koncerta se je udeležila tudi namestnica ambasadorja Slovenije v Beogradu Jadranka Šturm - Kocjan. (na fotografiji tretja z leve)
Kocjan NS

Koncert, je bil izredno dobro obiskan, razgovori na občinski ravni pa obetajoči. Pa vendar je potrebno za nadaljnjo sodelovanje vložiti veliko več energije in interesa s strani Slovenske turistične organizacije. Zastopanost glasbe in kulture ni bilo nikoli vprašanje, konkretno je potrebno odpreti vrata tudi gospodarstvu in turizmu.
Kulinarika, naravna bogastva in že pregovorno gostoljubje sta v Vojvodini na dlani. Slovenski gospodarstveniki in vlagatelji pa se vse premalo zavedajo izrednega turističnega potenciala, ki ga nosi Vojvodinska pokrajina. Upajmo, da bodo po tokratnem srečanju iniciativo prevzeli Štajerci, ki lahko v sodelovanju s Turistično organizacijo Avstrije naredijo prav gotovo dober projekt s finančno podporo Evropske Unije.

Turizem v Vojvodini:
Turistična organizacija Vojvodine

O Kulturnem društvu Štajerska skupnost na:
Kulturno društvo Štajerska skupnost

Vesna Vukšinič