III. Slovenski dan v Slatini

datum: 26.06.2012

kategorija: Novice iz društev po svetu


as

III. Slovenski dan v Slatini

Prireditev je potekala na ploščadi zdraviliščnega centra Banja Slatina, točneje Zavoda za medicino in rehabilitacijo, kjer so Slovenskem društvu Triglav prijazno odstopili prostor. slatinaMalo mestece nad Banja Luko, posejano z vinogradi in sadovnjaki, je v soboto 23. junija 2012, živelo s slovensko pesmijo in razposajenimi vriski.
Nastopal je pevski zbor Davorin Jenko Društva Slovencev Triglav, Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, Folklorna skupina Nasmeh in Ajda iz Trebnjega.
navratilšolarji blOtroci dopolnilnega pouka slovenščine Triglav Banja Luka so zapeli »Rad moraš imeti vse živali in ljudi« in poželi največji aplavz. Njihova učiteljica Nina Gradič jih je uspešno poučevala dve leti. Tudi zaradi nje, so učenci z veseljem obiskovali pouk slovenskega jezika, se veselili izletov, glasbenih in likovnih delavnic. Zaključni nastop šolskega leta bodo učenci imeli skupaj z učenci iz Prijedora in Doboja, 4. julija 2012 v Ljubljani.
mitja bučarPrireditve se je udeležil Mitja Bučar, predstavnik konzularne pisarne v Banja Luki in predstavniki občine Laktaši in Banja Luka, ki so poleg Urada za Slovence po svetu podprli prireditev. Vabilu na prireditev so se odzvali tudi predstavniki ostalih društev iz Bosne in Hercegovine. Vreme je bilo že drugo leto organizatorjem na uslugo. Da na vroč poleten dan ni bil nihče žejen, je poskrbel Nektar iz Banja Luke in domači pridelovalci žganjekuhe. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je s seboj pripeljalo dolenjski cviček. Organizator je poskrbel za slovensko kosilo in banjaluško večerjo.
Iz Slovenije so se prireditve udeležili predstavniki Inštituta za izseljenstvo ZRS SAZU, ki so se na pobudo in v organizaciji društva Triglav iz Banja luke pred dnevi udeležili simpozija o manjšinski problematiki na področju Republike Srbske in BiH. Prireditve smo se udeležili tudi predstavniki Slovenske izseljenske matice.
Društvo Slovencev v Banja Luki odlično sodeluje z ostalimi društvi in manjšinami. V nedeljo, 24. Junija je svoj dan praznovala italijanska manjšina in preko slovenskega društva Triglav, na svojo prireditev povabila folklorno skupino Ivan Navratil.
Slovenci v Banja Luki so izredni gostitelji, zasluga gre predsednici društva Triglav Mariji Grbić in prizadevnim članom društva. Menda je slovensko gostoljubje dandanes v Sloveniji pričakovati le še na podeželju, v slovenskih društvih po svetu pa nedvomno. Na prireditvi v Slatini se je zbralo čez dvesto članov društva in povabljenih gostov. Slovenski dan v Slatini je bil dan petja in plesa vseh generacij.

Vesna V. Zmaić