Medkulturni tabor pri Sevnici

datum: 06.05.2013

kategorija: Novice iz društev po svetu


V nedeljo, 28. aprila, so učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika iz Banja luke obiskali učence z OŠ Planina pri Sevnici. Pričakali so jih s pesmijo in s kolački, na katerih so bila napisana njihova imena. V nadaljevanju preberite poročilo njihove učiteljice Barbare Hanuš, kako so preživeli dan. 

Učiteljica Nina Gradič Planko je dve leti poučevala v Banjaluki, zato se je razveselila srečanja z nami. Tudi učenci s Planine so z zanimanjem pričakovali, kdo pride. Pozdravila nas je gospa ravnateljica Mateja Zendzianowksy. Otroci so odšli h gostiteljem na kosilo, popoldan pa smo se družili na šolskem igrišču. Podali smo se na orientacijski pohod  po Planini. Zvečer so gostitelji odpeljali otroke na svoje domove.

 

V ponedeljek smo odšli na Lovrenc, kjer smo videli rastišče clusijevega svišča – encijana po domače. Dan je bil sončen in hoja po gozdu je minila, kot bi mignil. Po pohodu smo se odpeljali na Lisco. Tam smo se družili ob različnih športnih in družabnih igrah. Ena izmed njih se imenuje Pokrajinski igraraj, ob njej smo spoznavali Slovenijo in njene pokrajine. Otroci so se učili streljati z lokom in nekateri so pokazali res veliko spretnosti. Mojstri ob žaru so poskrbeli, da se v dolino nismo vrnili lačni. Drugo noč so učenci prenočili v šolski telovadnici in že zjutraj so se na igrišču razgibali ob različnih igrah. Dopoldan so ustvarjali v učilnicah – pripravili so lutkovno predstavo Petelinček in čudežni mlinček, barvali so markacije, izdelovali so plakate s srbskimi in slovenskimi besedami, ki so jih v teh dneh spoznali, plakate s poimenovanji družinskih članov v obeh jezikih in plakate o Sloveniji in o Bosni in Hercegovini. Kuharica je v šolski kuhinji skuhala kosilo in že je bil čas za odhod.

Ob zanimivih igrah in pestrih dejavnostih, ki sta jih pripravili učiteljici Nina in Tanja, so se otroci iz Banjaluke in Teslića naučili marsikaj novega. Spoznali so svoje vrstnike, ki obiskujejo šolo na Planini pri Sevnici, in preživeli tri prelepe dni v naravi.

 Barbara Hanuš

 

BL Sevnica1BL Sevnica3BL Sevnica