PRAZNIČNI ČAS V LJUBLJANI

datum: 17.02.2014

kategorija: Novice iz društev po svetu


Sredi decembra, leta 2013, so se učenci in dijaki, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine v Slovenskem društvu Cankar, v Sarajevu, ki ga omogoča Ministrstvo za šolstvo in izobraževanje v Sloveniji in Slovenska izseljenska matica odpravili v Ljubljano na obisk k učencem OŠ Bežigrad. Udeležili so se prireditve Unicef, sodelovali pri urah pouka in ogledali znamenitosti prestolnice, obiskali zaposlene na Slovenski izseljenski matici, ogledali NUK in Frančiškansko cerkev.

Naj spregovorimo pogumno, stopamo odmevno,  se  pokažemo iskrivo, ustvarjalno, to je bilo naše geslo.

Slovenske družine so sprejele dvajset otrok in tako omogočile čustveno povezanost in spoznanje običajev v posamezni družini, kjer je doma evropska tradicija. Ne  ne gre le za navade, predmete, znanje, omogočilo se je  soočenje  z življenjskimi spremembami, ki ustvarjajo občutek varnosti in medsebojne povezanosti.

Tuja radodarnost, nematerialno obdarovanje,  je čar, ki smo ga bili skozi nasmeh deležni na OŠ Bežigrad, kjer je bilo veliko pozornosti s strani učencev in profesorjev. Na večerni prireditvi  smo se prepustili sanjariti in se osredotočili na dvoje občutkov. Eni so vlivali zadovoljstvo,  drugi pa so opozorili,  da na krivice in težko življenje, ki ne omogoča niti strehe nad glavo, kaj šele občutek varnosti,ne smemo sprejemati mirno.

Skd Cankar Bežigrad otroci

V sodelovanju s Slovensko izseljensko matico, ki kot korenina ohranja dediščino in omogoča večno varnost in stabilnost generacijam, da rastejo in širijo svoje krošnje izven Slovenije, smo v znak hvaležnosti nekaj trenutkov preživeli v prostorih, ki  za razvoj ljudi  nudi veliko  podpore in razumevanja.

SKD Cankar na SIM

Ko smo vstopili v NUK, so nas mogočni temni stebri ponesli  v prostor, ki v sebi nosi svetlobo in radost, kjer se vse umiri in zbližuje. Tu so ohranjeni milijoni zapisanih misli, ki so dragocena dediščina bralcem, študentom, intelektualcem. Ogledali smo si študijsko knjižnico in izvedeli zanimivosti o najnovejših možnostih branja literature preko elektronskih virov.

V Frančiškansko cerkev, božjo hišo, nas je sprejel gospod dr. Peter Skoberne.  Povedal nam je,  da v njej večno sveti luč in da se v cerkev odpravljajo ljudje, ki se umikajo hrupu zunaj nje  in želijo  začutiti veselje. A mir in voljo življenja je potrebno začutiti v svojem srcu.

Sprehodili smo se skozi mestno jedro  in v  mestni hiši ogledali razstavo slik iz slikanice  O miški, ki je zbirala pogum,  ilustratorke Ane Zavadlav.

Veselili smo se likovne delavnice in skupinskih igric, ki so prinesle veselje, čarovnije in neponovljive nasmehe.

Le kako bi preživeli ,  dneve v decembru,  brez Ljubljane?

Praznični čas,  prijazni otroci,  njihovi starši, gostujoče družine, profesorji in gostitelji v institucijah so pripomogli, da lepše gledamo na prihodnost in se bomo z veseljem izobraževali.

 skd cankar prešerc

Zapisala: Ana Pulko