V ORGANIZACIJI SKD LIPA ZADAR Predstavljena dvojezična knjiga Vsakdanje stvari/Svakodnevne stvari Andreje Malte

datum: 14.12.2015

kategorija: Novice iz društev po svetu


V prepolni Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice v Zadru je v četrtek, 10. decembra v organizaciji in založbi Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar predstavljena dvojezična knjiga Vsakdanje stvari/ Svakodnevne stvari,  avtorice Andreje Malte.

Zadar - knjigaZadar - knjiga

 

 

 

 

Andreja je članica  Slovenskega kulturnega društrva Lipa, Društva hrvaških pisateljev/ podružnica Zadar in  zadrskih pisateljev  ZaPis.  Zbirka pesmi in kratke proze Vsakdanje stvari/Svakodnevne stvari je njena tretja knjiga . Na promociji je bil prisoten Janez Rogelj, ki je v svojem predstavljanju Andrejine knjige  povzel kratek prikaz ustvarjalnosti med izseljenimi Slovenci  ter pri tem poudaril, da izzid vsake knjige, še posebej med izseljenimi Slovenci predstavlja praznik in veselje.   V svoji recenziji dr. Klement Lah Nikola Šimnić je poudaril  poglobljeno in emocionalno zrelo pisanje Andreje Malte.   Tonin je v svojem predgovoru predstavil magični spev njene poezije, nemir , radost in lepoto kratke proze.

Zadar - knjigaZadar - knjiga

 

 

 

 

Med številnimi gosti so bili člani Lipe Zadar, predstavniki vseh narodnih manjšin Zadarske županije, Albanci, Črnogorci, Makedonci, Srbi, dopredsednik Savjeta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške Veselko Čakić,  Mesto Zadar so predstavljali Anita Gržan Martinović, odgovorna za mednarodne odnose, voditeljica mesta  Zadra Mirjana Zubčić, Branka Radman namestnica vodje oddelka za kulturo Mesta Zadra.

Iz Splita so se predstavitve udeležili dragi gosti, člani Slovenskega kulturnega društva Triglav Split, Cveto Šušmel, predsednik s soprogo, Ivan Kosmos, voditelj likovne sekcije SKD Triglav in Vera Hrga, urednica Planike in lektorice Vsakdanjih stvari/ Svakodnevnih stvari Andreje Malte.

Pesmi je v slovenščini brala avtorica sama, v hrvaškem jeziku pa so pesmi predstavile Marija Ivoš in Emilija Mijatović.

Literarni večer in božično srečanje je razveselil nastop kantavtorja Marija Padelina in plesalke Mirjam Mimi Dadić.

Poezija Andreje spaja kulture in ljudi, a kakor je sama priznala, pisanje je njena prva ljubezen. Še naprej se bo ukvarjala z pisanjem, pisanjem poezije v slovenščini in kratke proze v hrvaščini… in lahko pričakujemo ponovno predstavljanje novih vsakdanjih stvari.

Darja Jusup

Foto: A.Sitnica