KAJ VEMO O VODI? KVIZ ZA UČENCE DOPOLNILNEGA POUKA SLOVENŠČINE

datum: 18.10.2016

kategorija: Novice iz društev po svetu


V Banjaluki so se zbrali učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz vse Bosne in Hercegovine ter gostje iz Srbije. Na kvizu, ki sta ga pripravila Darko Hederih in Pavle Ravnohrib, so pokazali, kaj vedo o vodi.

Kviz je v Banjaluki potekal že četrtič. Voditelja kviza sta prvo leto pripravila vprašanja o živalih, drugo leto o športu, lansko leto o hrani, tokrat pa je bila tema voda. Vsi vemo, da brez vode ne bi bilo življenja. 70 odstotkov Zemlje prekriva voda, od tega je 97 odstotkov slane vode, 2 odstotka sladke vode, ki se nahaja v ledu, in le 1 odstotek pitne vode. Voda je pomembna dobrina in vprašanja na kviz so bila povezana tudi z varovanjem okolja.  Ob pripravi na kviz smo spoznavali reke, morja in oceane, naučili smo se slovenske besede za različne padavine, živali, rastline, pogovarjali smo se o športih, povezanih z vodo, in o vsakdanjih opravilih, pri katerih nujno potrebujemo vodo.

Banjaluka 2016 KVIZ 001   Banjaluka 2016 KVIZ 018   Banjaluka 2016 KVIZ 033

Učenci iz Banjaluke, Slatine, Prijedora, Teslića, Sarajeva, Zenice, Kaknja, Tuzle, Niša in Novega Sada so pokazali odlično znanje, saj skoraj ni bilo vprašanja, ki bi ostalo brez odgovora.

Banjaluka 2016 KVIZ 047   Banjaluka 2016 KVIZ 057   Banjaluka 2016 KVIZSNV10046

Voditelja Darko Hederih in Pavle Ravnohrib sta mlade vodila z zanimivimi namigi, če besede niso bile dovolj, sta pokazala še fotografijo. A večino odgovorov sta slišala, še preden sta vprašanje prebrala do konca. Največ znanja so pokazale Aleksandra Zrnić, Iva Potkonjak in Ana Katalina iz Banjaluke, ki so se v finalu pomerile z učenkami iz Sarajeva. A zmagovalke niso le one, zmagovalci so vsi, ki so se ob pripravah na kviz marsikaj novega naučili in so pogumno zastopali Društva Slovencev iz Bosne in Hercegovine in Srbije.

Banjaluka 2016 KVIZSNV10066   Banjaluka 2016 KVIZSNV10067

Barbara Hanuš