Odmevna predstavitev knjige Saše Pavček V srčnem žepu

datum: 23.06.2017

kategorija: Novice iz društev po svetu


V petek, 16. junija, je v Banskem dvoru v Banjaluki gostovala slovenska dramska igralka, pisateljica in profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Saša Pavček. Udeležila se je predstavitve knjige V srčnem žepu / U srčanomdžepu. Dvojezično knjigo njene poezije, proze in dramatike je izdalo Društvo Slovencev RS Triglav Banjaluka.

Literarni večer je vodila Ana Marjanović, sodelovali so avtorica Saša Pavček, prevajalec Željko Perović, lektorica Nataša Kecman in literarni kritik MiljkoŠindić.  V knjigi V srčnem žepu / U srčanom džepu so zbrani eseji o gledališču, ljubezenske pesmi in drama Al' en al' dva. Monodrama Al' en al' dva je bila osrednja tema večera. Saša Pavček je uvodoma odigrala odlomek, prevajalec Željko Perović pa je pojasnil, katere dileme je imel pri prevajanju. Naslov drame Al' en al' dva? nakaže njeno temo. Gostilničar Alen ima brata dvojčka, s katerim pa nikoli nista živela skupaj. Njegova mama je z bratom odšla v Nemčijo, on pa je odraščal z očetom. Je na odru en ali sta dva? Ime Alen prevajalec prevede z Ilija, naslov drame v srbščini je Ilija ili dva? Tudi lektorica Nataša Kecman je pojasnila nekaj jezikovnih zadreg, saj je drama napisana v narečju. Monodrama je bila v Sloveniji večkrat uprizorjena, želja avtorice je, da bi videla tudi uprizoritev srbskega prevoda. Zanimivo interpretacijo besedila je pripravil profesor doktor MiljkoŠindić. Pritegnila ga je simbolika modre in rdeče barve, v avtoričini poetiki pa je posebej izpostavil ljubezen, ki je temeljni kamen njenega ustvarjanja in zaznamuje tudi pesmi, objavljene v knjigi. Poezijo smo slišali v slovenščini in v srbskem prevodu.   

Banjaluka 2017_Sasa_Pavcek (5)   Banjaluka 2017_Sasa_Pavcek (11)   Banjaluka 2017_Sasa_Pavcek (12)

Poslušalci, ki so povsem napolnili dvoranoVijećnico v Banskem dvoru, so pozorno poslušali razpravo, ki je odprla vprašanja identitete, jezika in sporazumevanja med narodi. Poseben čar je prireditvi dal avtoričin nastop, saj zna že s svojimi glasom in mimiko očarati poslušalce. Saša Pavček se je Društvu Slovencev RS Triglav zahvalila za izid knjige, Nataša Kajmaković, podpredsednica Društva Triglav, pa se je v imenu Društva avtorici zahvalila za lep večer.

Barbara Hanuš