STROKOVNO PREDAVANJE »JOŽE PLEČNIK IN LJUBLJANA«

datum: 30.06.2017

kategorija: Novice iz društev po svetu


V petek, 23. junija 2017, smo v Viječnici kulturnega centra Banski dvor v Banjaluki organizirali strokovno predavanje na temo Plečnikove Ljubljane. V letu, ko obeležujemo 60. obletnico smrti velikega slovenskega arhitekta, smo izkoristili priložnost in arhitektovo delo predstavili Banjalučanom. O Plečniku je spregovorila gospa Ana Porok, svetovalka in kustosinja ljubljanskega muzeja Plečnikova hiša. Večer je povezovala Ana Marjanović, razlago Ane Porok, ki je govorila v slovenščini, je prevajala in tudi dopolnjevala članica Društva Slovencev Triglav Jana Petković, ki je študij arhitekture zaključila na ljubljanski fakulteti.

Jože Plečnik je bil rojen v Ljubljani leta 1872. Izobraževalna in potem ustvarjalna pot ga je odvedla najprej v Gradec, nato pa na Dunaj in v Prago ter na koncu nazaj v Ljubljano. Dunaj je zaznamoval s svojimi prvimi velikimi projekti, Prago pa predvsem s prenovo Praškega gradu. Ljubljani je dal osnove arhitekturne in urbanistične identitete na podlagi katere se mesto gradi tudi danes. Ljubljano zaznamujeta dve Plečnikovi osi, kopna in vodna. Tako imenovana kulturna pot vodi od arhitektove hiše v ljubljanskem naselju Trnovo in se zaključi na glavnem mestnem Kongresnem trgu. Vodna pot predstavlja ureditev bregov rek Ljubljanice in Gradaščice. Obiskovalcem smo predstavili še nekatere ljubljanske projekte, ki se ne nahajajo v središču mesta in jih povabili k obisku glavnega slovenskega mesta.

Zelo smo veseli, da se je predavanja udeležilo veliko mladih študentov arhitekture z banjaluške Fakultete za arhitekturo. S predavanji, posvečenimi slovenski arhitekturi in arhitektom, bomo še nadaljevali.

Plecnik (3)   Plecnik (2)   Plecnik (1)