Predstavi kamišibaj za otroke in starejše

datum: 21.12.2017

kategorija: Novice iz društev po svetu


V soboto, 16. decembra, sta v Banjaluki nastopila Breda in Darko Kočevar iz Črnomlja. V sodelovanjem z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto smo videli dve kamišibaj predstavi – prvo za otroke in drugo za mladostnike in odrasle. Po predstavah je bil čas za prijetno prednovoletno druženje ob prigrizku.

Ali veste, kaj je kamišibaj? Kamišibaj gledališče je edinstvena oblika uprizoritvene umetnosti. Je pripovedovanje ob slikah. Prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Pripovedovalec oz. kamišibajkar stoji ob malem lesenem odru. Ob pripovedovanju v odru menja slike, ki prikazujejo pomembne dogodke zgodbe.

Kamišibaj  Kamišibaj  Kamišibaj

Vsaka predstava se začne z udarjanjem dveh paličic drugo ob drugo. Umetnika iz Slovenije sta za otroke pripravila pesem Srečka Kosovela Sončnica na rami, izbor Župančičevih Mehurčkov in pesnitev Roalda Dahla Krava. Za starejše sta dodala še pravljico o tem, kako je v Belo Krajino prišlo žganje. Predstavi si je ogledala tudi prejšnja učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine Nina Gradič Planko, ki nam je prinesla čisto posebno darilo – oder kamišibaj. V Sloveniji je kamišibaj dragocen pedagoški pripomoček in tudi v Banjaluki smo se razveseli odra, ki ga bomo lahko uporabljali pri dopolnilnem pouk slovenščine.

Kamišibaj​   Kamišibaj  Kamišibaj

Barbara Hanuš