Slovenci v Splitu smo tudi letos dostojno in kulturno praznovali

datum: 13.02.2018

Velikemu Prešernu in kulturi nasploh posvečen praznik smo v Splitu najprej obeležili v torek, 6. februarja, z odpiranjem skupinske razstave članov likovne skupine društva, ki jo vodi Ivan Kosmos.

V kulturnem programu smo Prešerna številnim prisotnim predstavili v pesmi, poeziji in upodobitvah.

Mešani pevski zbor društva je pod vodstvom Tatjane Kurajica  zapel njegovi Luna sije in Zdravljico, Vera Hrga je s pomočjo KAMIŠIBAJ  gledališča recitirala Povodnega moža, Ana Matusinović pa njegovo  sodobno varianto Urška, Andreja Rozmana Roze.

V PowerPoint prezentaciji smo si ogledali galerijo znanih  upodobitev pesnika Franceta Prešerna, dela vrste znanih slikarjev in kiparjev, ki so v času od njegove smrti do danes poskušali  v likovno obliko ujeti pesnikovo podobo.

Split

Iz dveh dežel

Na sam kulturni praznik smo v polni dvorani Mestnega lutkovnega gledališča Split uživali v čudovitih zvokih glasbe, v izvedbi  violinistke  Sausan Hussein in pianistke Tamare Povh.

Violinistka Sausan Hussein se je rodila v slovensko-sirski družini v Mariboru, kjer je pri sedmih letih pričela svojo  glasbeno pot, Tamara Povh, hči očeta Slovenca in matere Hrvatice, pa je svojo glasbeno pot začela v Splitu, kjer je končala nižjo in srednjo glasbeno šolo, diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu, potem pa svojo uspešno pot v glasbi nadaljevala v Sloveniji.

Split   Split

Avtorski projekt Men Baladein - Iz dveh dežel temelji na ideji violinistke Sausan Hussein. Predstavlja povezovanje glasbenega izročila dveh kultur, iz katerih izhaja avtorica, v glasbeno celoto, ki je nastala iz kompozicij na slovenske in arabske ljudske teme. Zven alpskih zvokov, melodij polke, valčka, arabskih ritmov in makamov, združenih v kompoziciji, je prav takšen, kakor življenje otrok dvojnega porekla, razpeto med dvema različnima svetovoma. “Sem od tu in tam, pa vendar od nikoder”, je bila misel mlade umetnice, s katero se je večkrat spopadala med odraščanjem. Novonastala dela ponazarjajo razlike in podobnosti obeh svetov, obenem pa odražajo avtoričina občutja ob iskanju lastne identitete med dvema različnima kulturama.

Pri Lipi s Prešernom

Praznovanju Kulturnega dne smo se letos pridružili tudi v Slovenskem kulturnem društvu Lipa v Dubrovniku s Povodnim možem v kamišibaju – Vera Hrga, Urško pa je izredno doživeto ponazorila predsednica Lipe Tanja Baletić. Kratko je kamišibaj, to doslej nepoznano obliko upodobitvene umetnosti, predstavila Ana Šušmelj, učenka pouka slovenščine v Splitu, a vse prisotne je v imenu SKD Triglav Split pozdravil predsednik  Cveto Šušmelj.

Split

Vera Hrga