Banjaluški Slovenci v Kranju, v Planici in na pohodu Pot ob žici

datum: 09.05.2018

kategorija: Novice iz društev po svetu


Pomlad je čas za ekskurzijo. Učenci dopolnilnega pouka slovenščine in člani Društva Slovencev Triglav smo v zadnjih letih obiskali osrednjo Slovenijo, Dolenjsko, Štajersko in Prekmurje. Letos je bil naš cilj Gorenjska. V četrtek, 3. maja, smo se odpeljali v Kranj. Ravnatelji kranjskih osnovnih šol Franceta Prešerna, Matije Čopa, Jakoba Aljaža in Osnovne šole Predoslje ter Gimnazije Franceta Prešerna so nam pripravili bogat program. Aleš Žitnik, ravnatelj Osnovne šole Franceta Prešerna, je bil že lani pobudnik sodelovanja med banjaluškimi in kranjskimi šolami, njegove zamisli se letos uresničujejo. Za mnoge učence in člane Društva to ni bil prvi obisk Kranja, a vendar so vsi videli veliko novega.

DSCN2437

Naš vodič Frenk nas je prvo popoldne popeljal po Kranju in nam z zanimivo razlago približal zgodovino in razvoj mesta. V petek dopoldan smo z njim odkrivali skrivnosti dveh gradov – Strmol in Preddvor. V petek popoldan smo se skupaj z učenci, ki so bili dopoldan pri pouku, odpeljali v Planico. Nov nordijski center je vse navdušil, tudi pogled na skakalnice je veličasten. Nekateri so se povzpeli prav do vrha velikanke. V soboto dopoldan smo se odpeljali v Ljubljano, kjer smo se udeležili pohoda Pot ob žici. Letošnja prireditev je bila že 62., med 30.000 udeleženci, ki so prehodili vsaj del poti, smo bili tudi banjaluški Slovenci.

DSCN2423   DSCN2425   DSCN2427

Sodelovanje s prijaznimi gostitelji iz Kranja se bo še nadaljevalo, v petek zvečer je bila priložnost, da se bolje spoznamo. V Gimnaziji Franceta Prešerna so nam pripravili večerjo in kulturni program. Predstavila se je folklorna skupina Iskraemeco, ki ima vaje na OŠ Predoslje. Pokazali so nam gorenjske plese in razložili, kakšna je gorenjska narodna noša. Naučili so nas belokranjsko kolo, vse pa so spravili v smeh s star ljudsko igro izmenjave klobukov. Tekmovalci si podajajo klobuke, tako da ga vzamejo s svoje glave in ga položijo na sosedovo. Podajanje potekla v ritmu glasbe. Ko kateri od tekmovalcev ritma podajanja ne dohaja več, izpade iz igre.

DSCN2428   DSCN2433   DSCN2434

Tudi člani Društva Slovencev Triglav so se pomerili v  tej zabavni igri. Ekskurzije so vedno polne novih doživetij in prav vsaka prinese kak dogodek, ki ga ne bomo pozabili. Ostane pa tudi spomin na zanimive zgradbe, lepoto pokrajine in na zgodbe ljudi, ki živijo v teh krajih.

DSCN2436   DSCN2442

Barbara Hanuš