V organizaciji SKD „Lipa“ odprta razstava Obala-ljudje-morje

datum: 29.05.2018

Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje

V hotelu Alba Apartmajskega naselja Croatia v Sv. Filipu in Jakovu je s posebnim kulturno umetniškim in zabavnim programom v petek, 19. maja 2018 ob 18.30 uri svečano odprta razstava del nastalih na štiridnevni, 11. likovni koloniji Maj 2018 Turanj, na kateri se je letos zbralo rekordno število umetnikov.

Likovna kolonija umetnikov iz Slovenije in Hrvaške je pozitiven primer za izboljšanje obstoječega stanja in še boljše povezanosti z drugimi slovenskimi društvi na Hrvaškem, v tujini in v matični domovini, je povedal Gorazd Žmavc, minister Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Katalog 2018-1

Posebej želim pohvaliti njihove napore za ohranitev in promocijo slovenske kulture, jezika in identitete v svojih lokalnih skupnostih, poudaril je minister Žmavc, s katerim je bil na odprtju razstave tudi Rudi Merljak, državni tajnik na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

LIPA turanjska1   LIPA turanjska6

V priložnostnem programu je nastopila Folklorna skupina KUU „Maslina“ iz Turnja, predsednice Jovite Pirović in KUD Trio Vetrnica iz Gorišnice v Sloveniji, voditelja Konrada Kostanjevca.  Adica Dobrić Jelača je zapela Kje so tiste stezice. Z recitalom svojih pesmi sta se predstavili Andreja Malta in Marija Ivoš, obe članici „Lipe“.

V organizaciji Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar se je na koloniji zbralo 14 slikarjev, umetnikov iz društev Slovencev: Adica Dobrić Jelača in Stanka Novković „Slovenski dom“ Zagreb, Ivan Kosmos „Triglav“ Split, Vesna Papac „Slovenski dom“ Karlovac, Neva Pibernik Stančić in Vesna Jelinčić „Istra“ Pula, Jože Arzenšek,Turanj, Pia Bajlo , Majda Radović, „Lipa“ Zadar, Zrinka Majica , Sveti Filip in Jakov, Marija Ivoš, voditeljica kolonije „Lipa“ Zadar. Pridružile so se Boža Jambrek in Kristina Engel iz Novega mesta članice LD „Mavrice“ in LD „Trebnje“ in Metoda Turk iz Šmarjeških toplic, LD „Trebnje“.

LIPA turanjska3   LIPA turanjska4

Program kolonije in predstavljanje slikarjev je vodila prof. Marija Ivoš, gostitelj umetnikom je bil Jože Arzenšek, ki v Turnju živi od 1983. leta z ženo Ružo.

Umetniki so v svojih delih presenetili različnim pristopom predvsem v figuralnih temah z lepezo tega kraja na zadano temo: obale-ljudje-morje.

Ta kolonija od začetka, pred več kot desetimi leti, bistveno prispeva k turistični in kulturni ponudbi tega kraja, je povedala  Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističnega urada opčine Sv. Filip in Jakov.

Likovna kolonija se že tradicionalno odvija v organizaciji Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar pod pokroviteljstvom Turističnega urada Očine Sv. Filip in Jakov, v okviru Mednarodnega dneva kulturne različnosti pod pokroviteljstvom Mesta Zadar in Zadarske županije, s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vlade Republike Slovenije, Savjeta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške in Opčine Sveti Filip in Jakov.

IMG_Adica Dobrić Jelača in Marija Ivoš

Svečanost odprtja razstave 11. Mednarodne likovne kolonije Maj 2018 Turanj smo končali s pogostitvijo v prijetnem druženju ob muziciranju domačih napevov Tria vetrnice iz Gorišnice.

Tekst: Darja Jusup , Foto: Velimir Brkić