V ZADRU NA 13. MEDNARODNEM DNEVU KULTURNE RAZLIČNOSTI

datum: 13.06.2018

SLOVENCI PONOVNO NAVDUŠILI

Člani Folklornega društva „Bled“ iz Bleda so navdušili z nastopom ob Mednarodnem dnevu kulturne različnosti 9. junija na Trgu pet bunara v Zadru. „ Zelo smo zadovoljni z nastopom na tako odmevni prireditvi“, je povedal Anton Repe, voditelj Folkornega društva Bled, še posebej pa smo hvaležni za priložnost in vabilo naših gostiteljev Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, kateri so v sodelovanju z Slovensko izseljensko matico iz Ljubljane organizirali naš prihod in predstavljanje na prireditvi v Zadru.

Povedal je, da so s programom, ki ga sestavljajo predvsem gorenjske pesmi in plesi,  v katerem sodelujeta tudi Duo nota, Jelka Potočnik in Marjan Rekar, nastopali po Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji, Italiji in v svojem petletnem delovanju postali nepogrešljiv člen kulturnih dogajanj na Gorenjskem.

1  2018 Folkora Bld na zadarski prireditvi 2-V    Nastop Folklorno društvo Bled 19   Članica FD Bled 10

Na prireditvi so sodelovali tudi Albanci, Bošnjaki, Italijani, Makedonci, Srbi. Navzoče na prireditvi so pozdravili Milena Ikić , predstavnica  Zadarske županije, Jagoda Surač, dogradonačelnica Mesta Zadar ter podpredsednik Sveta za narodne manjšine Republike Hrvaške in predsednik Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije Veselko Čakić. Med številnimi gosti se nam je iz Ljubljane pridružila Ženja Simonič, sodelavka Slovenske izseljenske matice.

Stevilni gosti na prireditvi 9

Na trgu Pet Bunara v Zadru: Udeleženci 13. Mednarodnega dneva kulturne različnosti

Posebno atraktivna je bila bogata ponudba gastronomskih delicij vseh narodnih manjšin. Na slovenski stojnici so se številni gostje pogostili z vegetarijanskim narezkom iz čemaža, domačimi klobasami, prekmursko gibanico, čičeriko s sipo in z zelenjavo, rižoto z jurčki, še posebej pa z  vrsto domačega kruha  z zaseko, ki ga je spekla Majda Radović. Tu se je našlo  še potica z pehtranom,  z orehi, z ocvirki, ajdovo pecivo, pehtranovih žepkov izpod pridnih rok naših članic Katarine Bezić, Mire Milin, Irene Vlakić, Justine Buovac, Marije Ivoš, Marije Merljak, Maje in Zvone. Ni manjkalo niti borovničevca in medice, pa tudi domače kapljice refoška iz Ivanove kleti iz Rožne doline.

Slovenska stojnica 5

Darja Jusup