JUBILEJNIH PETNAJST LET ZVEZE NARODNIH MANJŠIN RS BANJALUKA IN 15. REVIJA NARODNEGA BOGASTVA

datum: 09.10.2018

Ob obeležitvi petnajstletnega dela Zveze narodnih manjšin je bila 22. septembra 2018 v Kulturnem centru Banski dvor v Banjaluki slovesna akademija. Na prireditvi je vse prisotne pozdravil predsednik Zveze narodnih manjšin Republike Srbske gospod Franjo Rover. Pohvalo za uspešeno petnajstletno delo je v kratkem govoru izrekel vsem povabljenim predstavnikom narodnih manjšin, župan mesta Banjaluka Igor Radojičić, vse prisotne je pozdravil minister za šolstvo in kulturo RS Dane Malešević, ki je v kratkem govoru zaželel, to je v svojem govoru poudaril tudi župan, vsem pripadnikom narodnih manjšin tudi v bodoče uspešno delo in najavil začetek revijalnega dela.

V kulturnem programu je nastopil MePZ iz Prnjavora. Za dolgoletno delo, nesebično zalaganje, ohranjanje kulturnega bogastva, običajev, jezika in spoštovanja okolja v kateri živijo so zaslužnim predstavnikom narodnih manjšin, ki živijo na področju RS bila dodeljene Plakete in Priznanja. Društvo Slovencev Triglav je prejelo Plaketo za uspešno delo. Priznanje za dolgoletno vodenje Društva in nesebičen doprinos v delu Zveze je prejela presednica Marija Grbić.

BL   1  2018 Folkora Bld na zadarski prireditvi 2-V   BL

Vsako leto Zveza narodnih manjšin RS Banjaluka predstavi svoje narodno bogastvo na reviji, ki je namenjena meščanom Banjaluke in vsem, ki želijo videti in spoznati različnost narodov, someščanov s katerimi živijo.

BL   BL

Petnajstletni jubilej kulturne ustvarjalnosti je 22. septembra 2018 zvečer v Dvorani Obilićevo v Banjaluki ovekovečilo 11 društev, ki so se predstavili številnim obiskovalcem s pesmijo, plesi, kratkimi dramskimi predstavitvami in na koncu prireditve tudi z bogato kulinariko.

BL   BL   BL

V eno in pol urnem pestrem programu sta sodelovali dve slovenski društvi, Lipa iz Prijedora in Društvo Triglav RS Banjaluka. Člani društva Lipa so zapeli dve pesmi, a mladi člani društva Triglav Banjaluka so zaplesali in uspešno predstavili čudovito izgovorjene misli v slovenščini.