Dedek Mraz in Božiček skupaj obdarovala otroke

datum: 18.12.2018

Decembra je čas za razmislek, kaj smo to leto doživeli, pa tudi čas za pogled naprej in za dobre želje za leto, ki prihaja. Otroci se najbolj veselijo obiska treh dobrih mož. Ja, v Sloveniji hodijo okoli kar trije: Miklavž, Božiček in dedek Mraz. Božiček je oblečen v rdeče oblačilo, dedek Mraz pa ima siv kožuh in sivo kučmo. Otroke v Republiki Srbski 19. decembra obišče sveti Nikolaj, tudi dedek Mraz pride, Božička pa ne poznajo. Božiček v rdečem in dedek Mraz v sivem, oba z dolgo belo brado, ki skupaj obdarita otroke, vključene v Društvo Slovencev Triglav Banjaluka, sta nekaj posebnega. Darila, ki jih prineseta, niso samo polna sladkarij, v vsakem je tudi slikanica.

dedek mraz   dedek mraz   dedek mraz

V petek, 14. decembra, je ves dan snežilo. Morda zato, da bi sani Božička in dedka Mraza lažje popeljale do Banjaluke. V Židovskem kulturnem centru so ju čakali otroci.

dedek mraz   dedek mraz   dedek mraz

Melodija saksofona, ki ga je igral Jovan Dimitrijević, je naznanila začetek prireditve. Program je vodila Elena Lunić. Prve so se predstavile tri učenke iz Slatine. Z lutkami so odigrale dramski prizor Zajček se je izgubil. Potem so nastopili naši najmlajši učenci. Čeprav so se slovenščino začeli učiti to šolsko leto, so pogumno stopili na oder. Metulje, rože, sonce in oblak smo spoznali v igri Štirje metulji. Učenci, ki obiskujejo pouk ob sobotah, so odigrali pravljico Kako sta Ana in Bojan potovala v mesto ali Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš.  Na oder sta stopila še Đorđe in Kosta  Baroš. Ne hodita k pouku, a sta se naučila dve pesmi o dedku Mrazu.

dedek mraz   dedek mraz   dedek mraz

Po programu smo poklicali dedka Mraza. Ni prišel sam, z njim je bil Božiček in prinesla sta poln koš daril. To so trenutki, ki se otrokom vtisnejo v spomin, vedno jih spominjajo na čarobni čas otroštva.

Barbara Hanuš