PRAZNOVANJE SLOVENSKEGA KULTURNEGA PRAZNIKA, PREŠERNOVEGA DNE V SLOVENSKEM ZDRUŽENJU FRANCE PREŠEREN V SKOPJU

datum: 13.02.2019

Tudi letos smo pripravili slovesno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, ki je potekala 5. februarja v prepolni dvorani Muzeja makedonske borbe. Posvečena je bila spominu na štiri velike ustvarjalce, brez katerih, kot je dejala v pozdravnem nagovoru predsednica našega združenja gospa Anastazija Ribarski, bi bili drugačni slovenski jezik in kultura, kot mi vsi. To so France Prešeren, Valentin Vodnik, Oton Župančič in Josip Murn Aleksandrov. Slavnostni govornik je bil veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Makedoniji, Nj. eksc. prof. dr. Milan Jazbec.

V kulturnem programu so nastopili učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Skopju NadicaDimova, Tea Dimova, Dragan Tanurovski in Georgi Trajkov, ki so pod vodstvom učiteljice gospe Sonje Dolžan  prebrali Prešernovo pesem Od železne ceste. Študentki slovenistki na Filološki fakulteti Blaže Koneski v Skopju  Aleksandra Mitrevska in Elena Stojkovska sta se pod mentorstvom prof. dr. Lidije Arizankovske predstavili z Župančičevo pesmijo Ti skrivnostni moj cvet in Murnovo Ko dobrave se mrače. Člani naše gledališke skupine so se  pod vodstvom mentorice gospe Neve Serafimove tokrat poskusili še v režiserski vlogi. Bojana Trajkovska, Marko Stoiljković, Katerina Milčin, Istok Ulčar, Meri Bakalova, Martin Gelov, Nikica Markovski in Simona Drndarevska so uprizorili Prešernovega Povodnega moža in poželi dolg aplavz. Marija Kačaniklić Petkovska je navdušila občinstvo s pesmijo O, Vrba, srečna draga vas domača, ki jo je  zelo čustveno in odlično zapela ob klavirski spremljavi Ivana Eminovića. Pevski zbor France Prešeren pa je pod dirigentsko palico maestra Tomislava Šopova zapel pisano paleto pesmi, ki ne poznajo meja,  od slovenskih ljudskih in popevk  do opernih arij iz operet Kneginja čardaša in Vesela vdova. Solisti so bili Gonca Bogoromova, Igor Ginovski in Ernes Ibraimoski, klavirska spremljava Andrej Naunov.  Navdušeno in hvaležno občinstvo je zbor  nagradilo z mogočnim aplavzom. Pevci pa so se oddolžili še s pesmima Živijo, Slovenci in Bratci veseli vsi, s katerima so zaključili večer. Skozi program sta nas v lepi slovenščini popeljali voditeljici Glorija Ribarska in Iva Serafimova.

Druženje smo nadaljevali ob žlahtni kapljici v avli Muzeja.

Skopje   Skopje   Skopje

Skopje