Spoznavamo slovensko slikarstvo - ob stoletnici Narodne galerije

datum: 22.03.2019

kategorija: Novice iz društev po svetu


Narodna galerija je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji. Hrani največjo zbirko likovnih del na slovenskem ozemlju od visokega srednjega veka do 20. stoletja. Društvo Narodna galerija je bilo ustanovljeno leta 1918, svoje poslanstvo opravlja že sto let in ob obletnici so pripravili številne dogodke. Ena izmed dejavnosti, ki smo se ji pridružili učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Banjaluke, Slatine in Prijedora, je reševanje MEGA kviza.

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Organizacijsko in strokovno ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, v sodelovanju s Sekcijo za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in, v letošnjem letu, z Narodno galerijo. Učenci dopolnilnega pouka slovenščine se vsako leto pridružimo reševanju, letošnja tema je za nas še poseben izziv, saj umetnosti v vseh skupinah posvečamo veliko pozornosti.

Narodna galerija BL   Narodna galerija BL   Narodna galerija BL  

Narodna galerija BL   Narodna galerija BL   Narodna galerija BL

Ob reševanju kviza spoznavamo zgodovino Narodne galerije, poslanstvo, umetnike in umetnine, ki jih hrani. Priljubljene galerijske mojstrovine so sveže in domiselno predstavljene v knjigi Pesmi iz galerije, odlične reprodukcije del so zbrane v kovčku Galerija v vrtcu, šoli in doma, ob reševanju kviza pa brskamo še po drugih gradivih. Odgovarjamo na vprašanja, pišemo, kaj ob umetninah razmišljamo, ter slikamo, rišemo in lepimo, saj MEGA kviz poleg vprašalnikov prinaša tudi spodbude za likovno ustvarjanje.

Narodna galerija BL   Narodna galerija BL   Narodna galerija BL

Narodna galerija BL   Narodna galerija BL   Narodna galerija BL

 

Barbara Hanuš