Tradicionalna slovenska jed, ki jo lahko ponudimo kot predjed, glavno jed, kot prilogo in tudi kot sladico. Rateški krapi. Sorodne jedi najdemo tako po Sloveniji kot tudi v sosednji Italiji.

Od lokalne kuhinje do lokalne kulinarike

Rateče. Majhna vas le nekaj kilometrov oddaljena od Kranjske Gore, v smeri Italije. V času pred množičnimi premiki ljudi in dobrin je vsako območje, vsako mesto, celo vsako naselje imelo svojo lokalno kuhinjo. Uporabilo se je, kar je pač bilo pri roki in tako se je iz začetnih, verjetno skrajno neokusnih jedi z visoko prehrambno vrednostjo, razvila lokalna kulinarika. Iz zgornjesavske doline izhaja le malo pristnih jedi, še manj pa jih je preživelo do današnjega dne. Marsikaterega rojaka zmede ime krap, vsi takoj pomislimo na ribo, gre pa za s skuto in zdrobom na debelo napolnjen žepek. Sorodstvo z ribo je le zunanje, kot vodni krapi so lahko tudi rateški zelo debeli.

Rateški krapi z marmelado – hudič gre sam na grmado!

Kot predjed, glavno jed in prilogo jih običajno uživamo zabeljene. Zabelo lahko naredimo iz prepraženih drobtin, ali iz ocvirkov, lahko pa tudi iz obojega. Lahko pa uporabimo tudi mezelj, torej kombinacijo iz sladke in kisle smetane, v katero se zakuha moka. Kot sladica pa krape postrežemo zabeljene z drobtinami, sladkane in posipane s cimetom ali z marmelado. Kot sladica se priležejo predvsem v zimskih dnevih, da nam dajo moči in nas napolnijo s toploto. Posebno če imamo ob tem obute tradicionalne rateške copate – žoke. Izdelava le-teh je skoraj izumrla, saj jih je zelo težko izdelati in tudi izkušen rokodelec za par žok potrebuje dobrih 15 ur.

Po ustnem izročilu naj bi rateški krap pregnal zlo iz hiše in zato je bil velikokrat na jedilniku ob nesrečnih dnevih. Tako pregovor pravi: rateški krapi z marmelado in hudič gre sam na grmado!

Postopek priprave

Sestavine za vlečeno testo:

30 dag gladke moke

1 jajce

0,5 dl mlačne vode

2 dag olja

ščepec soli

Sestavine za nadev:

25 dag polente

50 dag skute

1 čajna žlička pehtrana

Moko presejemo, v sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje, jajce in solimo. Malo zmešamo in dodamo vodo. Nato gnetemo okoli 10 minut. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem in pustimo pokritega stati okoli pol ure.

Medtem za nadev skuhamo polento in jo ohladimo. Ko je hladna, ji dodamo pretlačeno skuto in pehtran, vse skupaj pa dobro zmešamo.

Na pomokan prtiček položimo hlebček testa, ga razvaljamo ter narahlo razvlečemo. Testo naj bo nekoliko debelejše kot za zavitke. S kozarcem izrežemo okoli 8 cm velike kose testa in jih napolnimo z nadevom. Naredimo polmesece in robove dobro stisnemo.

V večjem loncu zavremo slano vodo. Krape v rahlo vreli vodi kuhamo okoli 15 minut. Kuhane lahko postrežemo slane, z zabelo iz ocvirkov ali drobtin. Tudi mezelj, moka, zakuhana v mešanici med kislo in sladko smetano, se zelo prileže kot polivka čez krape. Sladke postrežemo z marmelado ali zabeljene z drobtinami, posladkamo ter jih posujemo še z mletim cimetom.

Dober tek!

Viktor Klemenčič