Goriška statistična regija je z 2.325 km2 približno enako velika kot osrednjeslovenska, po številu prebivalcev pa je skoraj petkrat manjša. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ej je leta 2021 v njej živelo okoli 6 odstotkov prebivalcev Slovenije. Je med redkeje poseljenimi: na km2 njene površine je prebivalo povprečno 51 prebivalcev.

Goriška regija leži na zahodu države, ob italijanski mejiJulijske Alpe, reka Soča in rodovitna Vipavska dolina so najbolj prepoznavne naravnogeografske značilnosti regije. Največje urbano središče je Nova Gorica.

Starejši, a z življenjem zadovoljni prebivalci

Prebivalci Goriške regije so po statističnih podatkih starejši in manj izobraženi od povprečja v Sloveniji, so pa med najbolj zadovoljnimi z življenjem. Povprečna starost prebivalcev je 45,3 leta, kar je leto in pol nad državnim povprečjem.

Magnet za turiste

Kot vinogradniška regija je Goriška ena izmed bolj priljubljenih pri turistih. Leta 2021 so od vseh prihodov in prenočitev turistov v državi v goriški regiji imeli 10 % prihodov in 9 % prenočitev turistov, pri tem pa so prevladovali tuji turisti. Privablja jih razgibana pokrajina, številni vinogradi, smaragdna lepotica Soča, vabljive gore in prijazni ljudje. Raziskovanje čudovitih skritih kotičkov, osvežitev v rekah, številni izviri in struge, ostanki tukajšnje pestre zgodovine in ljubka mesteca turistov ne pustijo ravnodušnih.

Na Goriškem, ki jo sestavlja 13 občin, so poleg Nove Gorice najbolj poznani kraji Goriška Brda, Tolmin, Bovec, Idrija, Ajdovščina in Cerkno.

Goriška Brda: od vasice do vasice

Goriška Brda, prelepa zelena pokrajina na skrajnem zahodnem delu Slovenije, je najbolj prepoznavna po gričih, posejanih z vinogradi. Podnebne značilnosti, ki jim daje ton bližina Jadranskega morja, so nadvse ugodne za gojenje sadja.  

Tu najdemo številne vasi in očarljive zaselke, ki so vabljive v vseh letnih časih,

obisk vinske kleti pa je v teh krajih skoraj obvezen skoraj obvezen.

Pokrajina, polna izvirov, slapov in sotočij

Med številnimi izviri je gotovo najbolj poznan in priljubljen izvir Soče, ki se nahaja v dolini Trente (Zadnja Trenta) in sodi pod občino Bovec. Dolina Soče je bila prizorišče bitk v prvi svetovni vojni. Reka Soča je 137 km dolga reka v severni Italiji in zahodni Sloveniji. Zaradi njene čudovite kristalno zelene barve ji pravijo tudi Smaragdna reka. Ogled izvira Soče se začne po markirani poti od Koče pri izviru Soče, ki je planinska postojanka v Trenti, inizvira traja približno 20 minut. Pot je urejena in v zgornjem delu zavarovana s klini in jeklenicami. Primerna je za obiskovalce z ustrezno obutvijo, odsvetuje se otrokom in starejšim, saj obstaja možnost zdrsa. Kraški izvir je priljubljena turistična točka, najlepša pa je v spomladanskem in poletnem času.

Most na Soči

Most na Soči, pomembno staro prometno križišče med dolinama Idrijce in Soče ter Baško grapo, je slikovito naselje v Zgornjem Posočju, v občini Tolmin. Bogate arheološke najdbe uvrščajo kraj med najpomembnejše prazgodovinske naselbine v Sloveniji. Naselje leži na skalnatem pomolu nad sotočjem reke Soče in Idrijce. Reki sta s svojima strugama, ki sta vrezani globoko v skalnata korita, nudili Mostu na Soči pomembno obrambno zaščito. Zaradi zajezitve reke Soče pri naselju Podselo za potrebe hidroelektrarne Doblar leta 1938, je tukaj nastalo akumulacijsko jezero, ki sedaj zaliva korita. Pod naseljem Most na Soči pa je nastalo čudovito jezero, ob katerem vodi lepo urejena sprehajalna pot. Jezero je priljubljena točka za ribiče ter domače in tuje obiskovalce, saj predstavlja največji okras naselja Most na Soči.

Slap Kozjak

Med številnimi slapovi, s katerimi se ponaša Goriška, omenimo le slap Kozjak, ki sodi med največje znamenitosti Kobarida. Je del Kobariške zgodovinske poti in  s 15 metri višine najvišji slap na potoku Kozjak. Potok teče skozi več korit. Pada v šestih slapovih, med katerimi sta obiskovalcem najlažje dostopna le Slap Kozjak in Mali Kozjak. Slikoviti slap se skriva v dvorani, obdani s strmimi stenami, pod njim je pa tolmun čudovite modrozelene barve. Bel steber vode je v nasprotju s temačnim vzdušjem dvorane in ustvarja zanimivo nasprotje.

Poleg bazilik, cerkva, gradov in stolpov vam na Goriškem vrata odpirajo številne galerije in muzeji, nadvse očarljiva pa so tudi stara mestna jedra, ki preprosto vabijo v svoja nedrja.

Foto: Surs, link.si