V prvem oktobrskem tednu nas je botra punka Patti Smith na brezmejnem koncertu med obema Goricama spomnila na temeljna etična načela. V uri in pol je neuničljiva 76-letna rokerica preizprašala in preigrala osnovna humanistična načela, ki jim je zvesta od začetka svoje dolgoletne kariere. Patti Smith stavi na svobodo in vse glasneje opozarja na stanje “matere Narave”, za katero, kot je povedala na koncertu, zmanjkuje časa.

To se v obliki vremenskih ujm, kot so bile poletne poplave, vse pogosteje kaže tudi pri nas. Na Koroškem obstajajo kubiki in kubiki poplavnega mulja, ocena škode po poplavah je narasla na 10 in več milijard evrov. Strah pred jesenskim deževnim obdobjem zlasti na prizadetih območjih narašča.

26. festival slovenskega filma je prinesel tradicionalni prerez slovenske filmske letine, a tudi priložnost za strokovna srečanja in pogled naprej.  V Portorožu sta se odvila tudi dogodka, usmerjena v razvoj slovenskega avdiovizualnega sektorja. Tujim diplomatskim predstavnikom so predstavili ukrep denarnih povračil, za katere lahko zaprosijo tuje filmske produkcije, kadar snemajo v Sloveniji. Razgrnili pa so tudi rezultate študije Strateški načrti za razvoj avdio in video industrije do leta 2030.

Ni še leto, kar smo pozdravili premik Schengenske meje na Hrvaško, že se je vrnil stari režim. Za nadzor notranjih meja se ob zaostrenih varnostnih razmerah in nič več skritem strahu pred novim migrantskim valom odloča vse več držav, tudi Slovenija. Začasnost nadzora notranjih meja pa si vsak razlaga po svoje.

Zgodilo se je odprtje 75. Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem je bila letos častna gostja Slovenija. Dolgo se je pripravljala na to čast, na pozornost, ki je je deležna slovenska literatura. Gostovanje nas bo stalo 7 mio eur, od tega jih je 4 mio iz evropskih kohezijskih skladov.  Slovenija se je ob reki Maini predstavila pod sloganom Satovje besed s skupno 250 dogodki, nastopilo je več kot 75 slovenskih avtorjev, naša osrednja tema pa so bili poezija, filozofija in branje v času zaslonskih medijev. Častno gostovanje v Frankfurtu je največji slovenski kulturni dogodek v tujini doslej. Priložnost, ki bi jo lahko ponovno dočakali čez pet desetletij.

Tretji oktobrski vikend je bila slovenska prestolnica tradicionalno v znamenju teka. Odvil se je namreč 27. Ljubljanski maraton, tudi tokrat z rekordno udeležbo – na nedeljskih tekih je nastopilo več kot 13.500 tekačev in tekačic z vsega sveta.  Najhitreje je progo pretekel Kenijec Edmond Kipngetich, ki je za 42.195 m dolgo razdaljo potreboval pičlih 2:06:47. Na ženskem teku je padel nov rekord, zmagala je Etiopijka Zinash Gerado Senbeta, ki je s časom 2:21:06 za tri sekunde izboljšala lanski rekord rojakinje Dagne Siranesh Yirga.

Maraton je štel tudi za slovensko državno prvenstvo. Prvak je presenetljivo postal Simon Navodnik (2:30:59), ki je skupno zasedel sedmo mesto, pri ženskah pa je bila najboljša Slovenka Neja Kršinar, tretja v absolutni konkurenci.

Za konec še pogled naprej. Čez dobra dva meseca bo Slovenija zasedla sedež v 15-članskem Varnostnem svetu Združenih narodov. Da je kljub temu da smo majhni to velika reč, so nas prepričevali ob izvolitvi. Počakajmo torej, zakaj bo naša država v tej nemirni mednarodni skupnosti uporabila svoj glas in vpliv, ko bo na vrsti za besedo.

Pripravila: Blanka Markovič Kocen

Foto: gov.si